MEMÒRIA HISTÒRICA

1975-2019: cronologia de l'exhumació de Franco

L'exhumació del cos del dictador està pendent del litigi als jutjats

Un home amb una capa de torero el novembre passat al Valle de los Caídos.
Sílvia Marimon
10/10/2019
6 min

BarcelonaLa voluntat del president Pedro Sánchez d'exhumar el cos del dictador Francisco Franco ha fet ressorgir els vells fantasmes de la Transició. En un gest polític sense precedents, Sánchez va fer l'anunci tot just assumir la presidència, el juliol del 2018, i pretenia reformar la llei de memòria històrica i fer el trasllat de les restes per la via ràpida, després de 40 anys de democràcia situat en un espai d'enaltiment públic. Un any i unes eleccions després, encara no s'ha aconseguit. El cas està encallat en la via judicial.

Aquesta és la cronologia del culebró polític.

23/11/1975

Franco és enterrat amb el permís del rei

No s’ha trobat cap document que provi que Franco volia ser enterrat al Valle de los Caídos. La seva tomba tampoc era als plànols de la construcció. Va ser una decisió d’última hora del govern presidit per Carlos Arias Navarro i confirmada pel rei Joan Carles I. A més, la construcció del Valle de los Caídos es va aprovar l’1 d’abril del 1940 amb l’objectiu de "perpetuar la memòria dels que van caure en la gloriosa croada". Segons aquest decret, per tant, Franco no tindria dret a ser-hi, perquè va morir tranquil·lament al llit el 20 de novembre de 1975.

26/12/2007

Una llei de memòria amb mancances

S’aprova la llei de memòria històrica espanyola, que reconeix els drets de les víctimes de la Guerra Civil però no preveu l’exhumació de Franco ni ressignificar el gegantesc mausoleu d’exaltació al franquisme.

29/11/2011

Els experts recomanen exhumar Franco

El PSOE encarrega un informe a un grup d’experts sobre què cal fer amb el Valle de los Caídos i es mostra disposat a seguir-ne el veredicte fins i tot si recomanen l'exhumació del cadàver de Franco. Les conclusions són que s’ha de fer una relectura de l'espai i ressignificar-lo i que Franco ha de ser traslladat a un altre lloc que designi la família. Recomana fer-ho amb l’acord de l’Església. En canvi, no proposa exhumar Primo de Rivera, sinó traslladar-lo a un altre lloc menys prominent de la basílica. L’informe, però, queda en un calaix.

9/5/2016

Un jutjat autoritza l'exhumació de dos cossos del Valle de los Caídos

Un jutjat de Madrid autoritza l’exhumació de les restes mortals de dos germans que van ser afusellats i enterrats en una fossa comuna a Calataiud, a l’Aragó, i traslladats després al Valle de los Caídos. El jutge accepta la petició de la neta i reconeix el seu dret a donar-los una "digna sepultura". L'exhumació dels germans Lapeña, però, tampoc va ser fàcil, amb l'oposició de la comunitat religiosa del temple. El prior finalment rectifica i permet l'entrada dels tècnics. Les demandes legals d'exhumació són de 8 cossos.

9/2/2017

Nou intent d'exhumar el dictador

El PSOE registra una proposició no de llei per exhumar Franco. És el segon intent. S’havia intentat, sense èxit, el 2013. ERC també ho havia demanat reiteradament, com per exemple el novembre del 2016.

11/5/2017

Finalment s’aprova l’exhumació

El Congrés aprova, per àmplia majoria i sense cap vot en contra, treure Franco del Valle de los Caídos.

17/6/2018

El PSOE anuncia que traurà Franco

El secretari de justícia i nous drets del PSOE, Andrés Perelló, anuncia que el PSOE vol exhumar el cos del dictador i que, immediatament després, reformarà el Valle de los Caídos per convertir-lo en un lloc de “reconciliació”. Pedro Sánchez hi posa data: serà abans de l'estiu del 2018.

13/9/2018

El Congrés hi dona llum verda

El Congrés convalida el reial decret llei, aprovat el 24 d’agost, per exhumar Franco, amb 176 vots a favor, 165 abstencions (PP i Ciutadans) i dos diputats del PP en contra.

28/9/2018

Els nets del dictador planten cara

La família del dictador i la Fundación Nacional Francisco Franco presenten al·legacions i anuncien que si s’exhuma Franco el portaran a la catedral de Almudena. I volen que sigui inhumat amb tots els honors militars.

29/10/2018

Negociacions fallides amb el Vaticà

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, busca l'aliança del Vaticà. Calvo assegura que han acordat treballar de forma conjunta però el Vaticà la matisa en un comunicat: no s'oposa a l'exhumació del dictador però no es pronuncia ni intervé.

15/11/2018

Treure el dictador, qüestió de poques hores

El govern espanyol reclama a Patrimonio Nacional un informe sobre quines obres serien necessàries per treure el dictador de la tomba. L’informe explicita que és una obra menor que es podria fer en poques hores i amb pocs operaris per 3.738 euros.

17/12/2018

El Tribunal Suprem diu 'no' als Franco

El Tribunal Suprem decideix no paralitzar, de moment, els tràmits del govern per exhumar Franco. Per tant, rebutja la petició de la família, però deixa la porta oberta. La decisió es pot recórrer.

21/12/2018

Les estratègies per evitar l’Almudena

La Delegació del govern de Madrid envia un informe que desaconsella enterrar Franco a l’Almudena per motius de seguretat. Cinc dies després el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, denega l’accés del govern a la basílica. El Vaticà no intercedeix.

15/02/2019

Ultimàtum del govern espanyol

El president Sánchez no dona el braç a tòrcer. El govern espanyol executa l’últim tràmit per fer efectiva l’exhumació del cos i dona 15 dies a la família perquè proposi un lloc per enterrar-lo, sempre que sigui alternatiu a la cripta de l’Almudena, que per motius de “seguretat i ordre públic” no compliria la llei de memòria històrica. Si insisteixen en enterrar-lo a la catedral madrilenya, no diuen res o no hi ha consens entre els Franco, serà el govern el que decidirà on el traslladarà.

Quinze dies després arriba el veredicte: el govern espanyol decideix enterrar Franco el 10 de juny al panteó familiar del Pardo, al cementiri de Mingorrubio, a la cripta on hi ha enterrada Carmen Polo. Carmen Calvo diu que no hi haurà imatges públiques i que es farà en la més estricta intimitat.

4/06/2019

El Suprem paralitza l'exhumació

Quan falten sis dies per a la data prevista, el Suprem paralitza per unanimitat el procés d'exhumació de Franco, com ja es temia el consell de ministres. Arran de les al·legacions de la família, la Fundació Francisco Franco i els monjos del Valle de los Caídos, el Tribunal Suprem argumenta que ho fa per evitar el perjudici que causaria "als recurrents i, especialment, als interessos públics encarnats en l'Estat i en les seves institucions constitucionals" si finalment s'estima el recurs i s'ha de tornar el cos al lloc on era.

5/06/2019

Els Franco insisteixen amb l'Alumdena

La família del dictador entrega al Suprem un document elaborat per tres pèrits que defensen que la millor opció es traslladar les restes del dictador a l'Almudena.

9/09/2019

El "treball escolar" dels Franco

L'advocacia de l'Estat trasllada a l'alt tribunal les seves conclusions sobre l'exhumació de Franco. Descriu les al·legacions com un "treball escolar".

24/09/2019

Llum verda a l'exhumació

Els magistrats desestimen per unanimitat el recurs de la família Franco i donen llum verda al govern espanyol per exhumar el dictador i traslladar-lo al cementiri madrileny de Mingorrubio.

09/10/2019

El prior del Valle de los Caídos torna a plantar cara

El prior del Valle de los Caídos fa cas omís de la sentència del Suprem i envia una carta a la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, dient que l'abadia benedictina no permetrà l'exhumació: "No autoritza l'accés a la basílica [el lloc de culte on està enterrat Franco] amb la finalitat d'accedir a una 'res sacra' [sepultura]".

09/10/2019

El Suprem aclareix que l'exhumació es pot fer encara que no ho vulgui el prior

El Suprem reitera que el govern espanyol podrà exhumar el dictador encara que el prior Santiago Cantera no vulgui. Ho fa responent a la família, que demanava un "aclariment" de la sentència que donava llum verda al trasllat de les restes del dictador. La família explicitava que es concretés què passaria si no s'aconseguia l'autorització eclesiàstica, ja que en el passat havia sigut denegada. "La negativa no va ser absoluta sinó condicionada al que resolgués aquesta sala", diu la interlocutòria del Suprem, que aclareix que només aquesta sala és competent per executar la sentència

stats