60 anys d'Òmnium Cultural
Cultura10/07/2021

La història d'Òmnium en dotze efemèrides

Repassem els esdeveniments més importants dels 60 anys d'història de l'entitat

Sílvia Marimon Molas
i Sílvia Marimon Molas

Òmnium Cultural va néixer fa seixanta anys en plena dictadura per protegir i promoure la cultura catalana. Amb l'arribada de la democràcia no va desaparèixer sinó que va continuar batallant per la llengua i la cultura però ha estat els últims anys, amb el Procés, quan ha viscut el seu màxim augment de socis.

11 de juliol del 1961

Neix Òmnium

Lluís Carulla, Joan B. Cendrós, Pau Riera, Joan Vallvé i Félix Millet i Maristany funden Òmnium Cultural amb l’objectiu de protegir i promoure la cultura catalana que des de feia 22 anys era perseguida i castigada de manera sistemàtica per la dictadura franquista.

Cargando
No hay anuncios

13 de desembre del 1961

Agafa el relleu de la Nit de Santa Llúcia

Òmnium assumeix, el 1961, l’organització dels premis literaris de la Nit de Santa Llúcia. Els orígens es remunten al 1951, quan Josep M. Cruzet, editor i fundador de la Llibreria Catalònia, va decidir organitzar uns premis en català perquè tots els que es lliuraven eren per a obres en castellà. En aquella primera edició, en la clandestinitat i a l’interior de Catalònia, es van premiar Josep Pla i Joan Vinyoli.

2 de desembre del 1963

La policia tanca l'entitat

La policia irromp a la seu d’Òmnium i requisa la documentació i la llista de socis, que eren uns 600. Era la resposta a les instàncies –unes 10.000— enviades al govern espanyol en què es reclamava l’ús del català en l’ensenyament,la premsa i les entitats.

Cargando
No hay anuncios

13 de setembre del 1967

L'activitat continua en la clandestinitat

El 1967 Òmnium es legalitza, però l’entitat havia mantingut l’activitat clandestinament al llarg de quatre anys de clausura: el 1967 ja fa 130 cursos de català, a més de tenir 650 estudiants per correspondència. Aquests cursos els dirigeix el lingüista Albert Jané.

1968

S'organitza l'Any Fabra

S’organitza l’Any Fabra sota el lema “La llengua d’un poble”. Al mateix temps, s’inicia la campanya “Català a l’escola”, una acció que vol sensibilitzar la societat i pressionar les autoritats perquè incloguin l’ensenyament del català a tots els centres educatius.

Cargando
No hay anuncios

1969

Es crea el Gran Premi de les Lletres Catalanes

Josep Benet proposa la creació del Gran Premi de les Lletres Catalanes i Maria Aurèlia Capmany suggereix el nom de Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Benet en redacta les bases i especifica que no només s’atorga a una obra literària o científica, escrita en llengua catalana, sinó també al fet d’haver contribuït a la vida cultural dels Països Catalans. El primer premiat, el 1969, és l’historiador i bibliòleg Jordi Rubió i Balaguer.

1969-1971

Obren les primeres delegacions territorials

Obre la primera delegació territorial a Terrassa, i després en moltes altres poblacions: Granollers, Igualada, Mataró... Òmnium envia cartes als ajuntaments del territori català demanant dedicar part del pressupost a garantir l’ús i l’ensenyament del català.

Cargando
No hay anuncios

1970-1978

El bus Cultura en Ruta es posa en marxa

El 1970 Òmnium compra una tractora Barreiros i un semiremolc, els omple de llibres i discos en català, i recorre al llarg d’onze anys 56.000 quilòmetres. Es calcula que aquest peculiar bibliobús, batejat amb el nom de Cultura en Ruta, va vendre 381.000 llibres i 26.000 discos. L’última sortida del bibliobús va ser el mes de maig del 1978 a la Roca del Vallès. Durant molts anys el va conduir Pere Querol i Utjes.

1992

S'impulsa Freedom for Catalonia

S’inicia la campanya Acció Olímpica, que impulsa el Freedom for Catalonia amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona i que vol donar a conèixer les aspiracions nacionals de Catalunya al món. Des d’aleshores aquest lema s’utilitza en diferents actes esportius.

Cargando
No hay anuncios

1997

La lluita per la llei lingüística

Òmnium continua defensant la cultura i la llengua catalanes. El 1997 entrega diferents documents al Parlament demanant que la nova llei lingüística acabi amb la desigualtat i la discriminació del català. La llei s’aprova el 7 de gener del 1998, però el 2004 Òmnium inicia la campanya “Fem complir la llei!”, amb l’objectiu de tramitar les queixes d’establiments i professionals que no la compleixen.

2010-2014

Manifestació i Concert per la Llibertat

S’organitza la manifestació del 10 de juliol del 2010 “Som una nació. Nosaltres decidim”. El 29 de juny del 2013, al Camp Nou, es fa el Concert per la Llibertat en favor del dret a decidir de Catalunya. Un any després 100.000 persones es mobilitzen per defensar el model d’escola catalana i la immersió lingüística.

Cargando
No hay anuncios

2012-2021

Referèndum i presó incondicional per a Jordi Cuixart

El 2014 s’inicia la campanya “Ara és l’hora a favor de la independència de Catalunya” de cara a la consulta sobre la independència del 9 de Novembre. El 16 d’octubre del 2017, dues setmanes després del referèndum de l’1 d’Octubre, es decreta presó incondicional per a Jordi Cuixart.