Crítiques al Macba pels acomiadaments de Tanya Barson i Pablo Martínez

Més de 300 artistes, curadors i agents culturals llancen un manifest contra el canvi d'organigrama del museu

El Govern concedeix al Macba una subvenció extraordinària de 500.000 euros
3 min

BarcelonaMés de 300 professionals de l'art d'arreu del món han signat un manifest contra el canvi d'organigrama del Macba endegat pel gerent, Josep Maria Carreté, que va provocar divendres l'acomiadament de la conservadora en cap, Tanya Barson, i el cap de programes públics, Pablo Martínez, unes hores després que es fes públic que Elvira Dyangani Ose és la nova directora del museu. Els signants del manifest creuen que es tracta d'un procés "unilateral, jeràrquic i opac" que no s'ha consensuat amb els treballadors del museu. Després dels cessaments de Barson i Martínez, aquest dimecres les directores del programa d'estudis independents del museu, Marina Garcés i Yayo Herrero, han fet pública la seva renúncia.

Els signants de Macba por venir reclamen "aturar el canvi d'organigrama aprovat pel consell general el 15 de juliol, donar la possibilitat a la nova direcció de conèixer l'equip i poder pensar de manera dialogada i col·lectiva la millor estructura organitzativa per al desenvolupament del projecte guanyat per concurs públic". També demanen "revocar el canvi dels estatuts del 2015 perquè el càrrec de gerent se situï de nou jeràrquicament sota la direcció, per vetllar per una feina conjunta i en diàleg entre la direcció i la gestió econòmica".

Entre els signants hi ha curadors com Cuauhtémoc Medina, Moritz Küng i Ana Longoni, artistes com Daniel G. Andújar, Dora García, Melanie Smith i David Bestué, i representants d'entitats del Raval, com Antonia Raya Tena, infermera del CAP Raval Nord, i Iñaki García García, de l'Associació Cultural del Raval El Lokal. Tots ells creuen que els canvis s'han fet "en períodes d'excepció i sense direcció del museu". Fan referència al moment actual i al 2015, quan l'anterior gerent, Joan Abellà, "va adequar l'entitat a les últimes modificacions legals i va adscriure el museu a l'Ajuntament, que passa a ser l'administració dominant". Aquest canvi va introduir també "una sèrie de modificacions en el càrrec del gerent que deixa d’estar jeràrquicament sota el de direcció". Per tot això, dubten de "la garantia de la convocatòria d'un concurs públic i l'avaluació d'un projecte per part d'un jurat professional i independent, si les administracions no poden garantir les eines organitzatives i de decisió per portar a terme aquest projecte, a la vegada que possibiliten que la gerència pugui implantar una nova organització de manera unilateral".

La PAAC reclama més transparència

També ha criticat els acomiadaments la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC): en un comunicat afirmen que s'han produït en "un moment inadequat, sense comunicació i aprofitant el buit de direcció, i ha provocat a més a més la renúncia de les directores del PEI i de part del professorat d’aquest programa d’estudis, cosa que posa en risc aquest oasi per al discurs crític". "Tot plegat posa la nova direcció davant d’una situació d’especial dificultat –es pot llegir també en el text–. Un clima de conflicte i desconfiança que no volem que faci més difícil arrencar un nou projecte que ens consta que tothom ha rebut amb il·lusió i motivació". Com en el manifest, la plataforma reclama "repensar la governança del Macba" de manera urgent.

Per a aquests artistes és essencial que els càrrecs elegits a través de concursos públics estiguin més protegits: "Creiem que la transparència amb què es convoquen els concursos de direcció s’ha d’aplicar també a la resta de decisions que es prenen en relació amb l’equip del museu per garantir un tracte laboral digne però també per protegir les nostres institucions de governances erràtiques i poc clares. Les dues persones treballadores acomiadades van ser escollides amb un concurs públic però en canvi es tracten com a càrrecs de confiança de la direcció sortint", lamenten.

stats