Art
Cultura11/03/2021

El criptoart irromp a Christie's amb el preu rècord de 58,5 milions d'euros

El preu ha pujat exponencialment des dels 82 euros de sortida

ARA
i ARA

BarcelonaLa història de la casa de subhastes Christie's es remunta al segle XIX, però no deixen d'explorar nous camps: aquest dijous han venut la primera obra íntegrament digital, segons informa Efe, un arxiu en format JPG de l'artista Beeple que ha assolit el preu rècord de 58,5 milions d'euros, el tercer d'un artista viu per darrere de Jeff Koons i David Hockney. La peça és un collage de 5.000 imatges titulat Everydays: The First 5000 Days i ha fet que les obres denominades NFT (non-fungible token o token criptogràfic) hagin entrat al mercat de l'art per la porta gran. El preu de sortida de la peça era d'uns 82 euros i les licitacions s'han multiplicat en els últims moments de la subhasta. La transacció, com és habitual en aquest mercat, s'ha fet amb la criptomoneda semblant al bitcoin ether: el 2016 cotitzava a menys d'un euro i ara ho fa a 1.300 euros.

Cargando
No hay anuncios

El nom real de Beeple és Mike Winkelmann i ha celebrat "un dia històric", com ha dit ell mateix, amb un "Holy fuck [Hòstia puta!]" a Twitter i una festa a la xarxa social Clubhouse. La seva obra està feta amb software Cinema 4D amb imatges dels últims 13 anys. les seves peces acostumen a abordar l'actualitat, amb personatges com Donald Trump, Pinotxo, el Pare Noel i Elon Musk, amb un to grotesc.

Els NFT fan servir la tecnologia blockchain, la mateixa que les criptomonedes: això permet crear un registre inalterable d'un contingut digital únic i original que no pot ser copiat sense perdre la seva firma criptogràfica d'autenticitat, a la qual tothom té accés a internet i que permet verificar la procedència del contingut. Fins ara, una obra d'art creada a partir de tecnologia es podia reproduir fins a l'infinit i no es podia distingir la còpia de l'original. L'NFT certifica l'autenticitat i identifica quin és l'original i quin és la còpia. Fonts de Christie's asseguren que el criptoart és un camp "sòlid" que s'anirà integrant "a poc a poc" en el mercat juntament amb els llenguatges tradicionals.

Cargando
No hay anuncios

Un dels grans col·leccionistes d'art NFT és l'inversor espanyol establert als Estats Units Pablo Rodríguez Fraile, que fins ara tenia l'obra més cara, un altre treball de Beeple, un vídeo de 10 segons que va comprar per 5,5 milions d'euros.