Literatura
Cultura28/01/2022

Crims.cat publicarà còmics de gènere negre en català

La col·lecció de novel·la negra celebra 10 anys diversificant l’oferta

Barcelona10 anys d’història i 65 títols. Aquests són els números que avalen Crims.cat, la col·lecció de novel·la negra en català impulsada per l’editorial Alrevés. “En un país com Catalunya no està gens malament”, diu el director de la col·lecció, Àlex Martín. Per celebrar l’efemèride i el bon ritme de publicació (entre 7 i 8 llibres a l'any), tant Martín com l’editor Ilya Pérdigo volen anar més enllà. D'entrada, amb la posada en marxa d’una “línia de còmic de gènere negre en català”, amb la qual es plantegen acostar-se a públic jove amb el propòsit de crear “primers lectors” que amb el temps acabin sent seguidors “d’una narrativa més per a adults”, tal com explica Pérdigo. De moment encara no hi ha nom per a la col·lecció, però sí la intenció de publicar els primers còmics el 2023. “Explorarem les dues vies: la traducció i l’edició d’original”. Bones notícies, doncs, per al còmic en català, que en els últims dos anys està sumant iniciatives com el premi de no-ficció de l’ARA i el naixement de l’Editorial Finestres, entre d’altres.

Cargando
No hay anuncios

Una altra novetat de Crims.cat que es materialitzarà a finals d’any és una antologia de steampunk, el subgènere de la ciència-ficció fantàstica que “va enrere en el temps, concretament a l’època de la industrialització, del maquinisme, del vapor i del retrofuturisme”, diu Martín: “Era un buit en català que calia omplir”. Aquesta antologia comparteix esperit amb Somia Philip Marlowe amb xais elèctrics? Distopies criminals en temps de pandèmia (2021), un altre llibre coral de Crims.cat amb diversos autors combinant la novel·la negra i la ciència-ficció. “Vivim un moment distòpic, un moment de màxima deshumanització i d’hipertecnologia, i això la literatura ho ha d’explicar”, recorda.

Segons Martín, la “hibridació” de gèneres és un dels principals actius d’una col·lecció que prova “la bona salut de la narrativa popular” i la seva capacitat de transformació. “La novel·la negra s’adapta molt bé a qualsevol gènere: la ciència-ficció, la novel·la d’espies, la històrica, la psicològica...”, assegura Martín. I encara caldria afegir-hi el true crime, gènere en auge gràcies a propostes audiovisuals com el programa Crims, i que també és present al catàleg de Crims.cat, amb llibres com L’hivern del coiot (2020), de Ferran Grau. “Han augmentat els lectors de true crimes”, constata Pérdigo.

Cargando
No hay anuncios

Acord amb Sajalín Editores

Encara hi ha una tercera novetat: un acord de col·laboració amb Sajalín Editores a partir del 2023. “Treballarem plegats per recuperar un títol l’any durant tres anys”, informa Pérdigo. Crims.cat l’editarà en català i Sajalín en castellà. Tot plegat forma part del full de ruta d’una col·lecció que va néixer fa deu anys connectant amb la tradició de La Cua de Palla i La Negra de la Magrana. “Treballem amb tres línies. Una són els autors de casa, intentant captar el bo i millor –explica Martín–. La segona són els autors estrangers. Ha de ser un signe de normalitat combinar autors d’aquí i de fora; és el que va voler fer La Cua de Palla i no va poder fer, i el que sí que va fer La Negra. I la tercera són les recuperacions”. Exemples d’aquestes recuperacions en són Algú que no hi havia de ser (1974), de Manuel de Pedrolo, i Crims per a la memòria (1985), de Didier Daeninckx. És en aquesta tercera línia d’actuació on la col·laboració amb Sajalín proporcionarà més bones notícies.