Reconeixements

Creus de Sant Jordi per a Alexia Putellas, Els Pets, Mònica Terribas i Fundesplai

També han estat reconeguts Mariona Carulla, Francisco Ibáñez, Rafael Tous i Justo Molinero, entre d'altres

Pau Gasol, Mònica Terribas, Lluís Gavaldà i Alexia Putellas
ARA
30/11/2021
4 min

BarcelonaDiferents personalitats de l'esport, la cultura, la comunicació i l'activisme han estat reconeguts aquest dimarts amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat que atorga el Govern, a proposta de la conselleria de Cultura. Entre les 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, "han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural" hi ha esportistes com Alexia Putellas i Pau Gasol, el grup musical Els Pets, el dibuixant Francisco Ibáñez, l'artista Àngels Ribé, l'entitat Fundesplai i la periodista Mònica Terribas. Les Creus de Sant Jordi 2021 són:

Pau Gasol, esportista, per ser un referent del bàsquet i, per extensió, de l’esport català, i per la contribució a la seva internacionalització.

Alexia Putellas, futbolista, Pilota d'Or 2021, per la seva exemplaritat com a representant de l’esport femení de primer ordre.

Francisco Ibáñez, dibuixant i guionista, creador de Mortadel·lo i Filemó, en reconeixement de la seva prolífica carrera artística i per haver esdevingut un referent humorístic per a diverses generacions.

Jesús Alturo, paleògraf, filòleg i historiador, per la seva contribució a l’àmbit de la paleografia, codicologia i diplomàtica, i les seves aportacions cabdals a la història de la literatura i l’art medieval del període romànic de Catalunya.

Mariona Carulla, empresària i promotora cultural, per la seva tasca a favor de la cultura catalana i la seva projecció al capdavant de l’Associació Orfeó Català-Palau de la Música i del Concurs Internacional de Música Maria Canals.

Anna Rosa Cisquella, actriu i productora teatral de Dagoll Dagom, per la seva contribució a la professionalització i qualitat del teatre en català a partir del treball en equip i des d’una visió rigorosa i ambiciosa de les arts escèniques.

Ernest Costa, fotògraf i escriptor naturalista, en reconeixement dels seus treballs com a divulgador del patrimoni natural dels Països Catalans.

Joana Escobedo, filòloga i bibliotecària, membre del col·lectiu literari Ofèlia Dracs, per la seva trajectòria extensa com a bibliotecària i la seva especialització en documentació patrimonial.

Isabel Etxeberria, pedagoga, que als 106 anys continua sent un referent per a moltes generacions, en reconeixement del seu paper esforçat per dotar el nostre país d’una pedagogia pròpia i d’un sistema d’ensenyament consolidat, a través d’un treball tenaç personal que es va iniciar amb la seva arribada a l’escola de Llançà el 1943, on va exercir la docència durant 40 anys.

Manuel Heredia, Tío Manuel, activista social, en reconeixement del seu compromís i la seva llarga trajectòria en defensa dels drets i la promoció del poble gitano a Catalunya, a través de diverses organitzacions i de múltiples projectes.

Mercè Izquierdo, científica i professora, en reconeixement del seu llarg recorregut professional com a científica i de la seva trajectòria docent en els àmbits de l’ensenyament secundari, la universitat, la formació del professorat i la recerca pedagògica.

Elena Jaumandreu, muntadora cinematogràfica, per l’excel·lència de la seva feina com a muntadora cinematogràfica, “la millor muntadora del món” segons Orson Welles, amb qui va treballar en la pel·lícula Campanades a mitjanit (1965).

Enric Larreula, escriptor, professor universitari i il·lustrador, pel seu activisme social i cultural i pel seu compromís en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes des de diversos àmbits. Cal destacar la seva tasca a favor de la llengua catalana a la Catalunya Nord a través de l'associació Amics de la Bressola, de la qual va ser cofundador.

Justo Molinero, locutor, comunicador i empresari, president del grup TeleTaxi, en reconeixement de la seva aportació al panorama audiovisual català, definida per un treball incansable en àmbits diversos del sector, però especialment en els relacionats amb la presentació de programes i com a locutor, sense oblidar les seves facetes com a empresari i emprenedor.

Anna Navarro Descals, empresària, en reconeixement de la seva acció innovadora en estratègies de globalització per a empreses tecnològiques, partint de la filologia i la perspectiva de gènere.

Joan Panisello, ceramista, en reconeixement de la seva trajectòria com un dels creadors d’art ceràmic més destacats de la nostra època.

Àngels Ribé, artista conceptual, en reconeixement de la seva trajectòria com a artista conceptual, amb obres a les quals ha aportat elements de recerca i experimentació basades en el cos, l’espai geomètric i el món natural.

Mònica Terribas, periodista, per la seva trajectòria professional en el camp del periodisme i de la comunicació de masses, terreny en què ha esdevingut tot un referent.

Rafael Tous, empresari tèxtil, col·leccionista d’art i mecenes, per les seves aportacions convençudes i estratègiques a favor de la cultura catalana, reforçades gràcies a la donació recent al Macba de mil obres de la seva col·lecció privada d’art conceptual i que és la donació més gran de la història que s’ha fet a aquest equipament museístic.

Francesc Vilasís i Fernández-Capallejà, esmaltador, per la seva trajectòria dilatada en el temps com a esmaltador de prestigi internacional.

El Govern també ha acordat atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a les entitats següents: Associació Cultural Recreativa Unió Calafina, Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Argentona, Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, el grup musical Els Pets, Escola de Grallers de Sitges, Federació Catalana de Natació, Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai) i Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció arriba enguany al 40è aniversari. Es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones físiques o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

stats