Art
Cultura10/09/2021

Confisquen 500 obres falsificades de Francis Bacon a Itàlia

L'objectiu de la banda era "acreditar els dibuixos al mercat de l'art" per després revendre'ls de manera fraudulenta

Ara
i Ara

BarcelonaLes autoritats italianes han confiscat unes 500 falsificacions d'obres de l'artista britànic Francis Bacon després de desarticular les activitats d'un grup que posava en circulació peces d'art falses gràcies a un complex sistema fraudulent amb ramificacions internacionals. Més de 60 agents van executar les ordres judicials per embargar preventivament les obres a Bolonya, Pàdua, Milà i Treviso, així com diners i béns per valor de tres milions d'euros. Les obres les tenien cinc de les set persones investigades per un delicte d'associació per delinquir contra la integritat de les obres d'art i el patrimoni.

La investigació ja havia permès als carrabiners confiscar el 2018 diverses obres d'art, entre les quals hi havia dos dibuixos firmats per Bacon suposadament entregats directament per l'artista a un dels investigats. Els sospitosos moviments financers van donar lloc a una cooperació judicial internacional per rastrejar el destí de fons derivats de diverses estafes. Això va portar a confiscar 13 suposades obres més de l'artista britànic a Bolonya i Treviso, entre el març i el maig del 2020.

Cargando
No hay anuncios

"L'associació (...) utilitzava una empresa domiciliada al Regne Unit per canalitzar i reutilitzar les sumes obtingudes per, posteriorment, una vegada «netes», redistribuir-les entre els sospitosos, directament o a través d'empreses nacionals i estrangeres domiciliades a Espanya i Polònia", s'explica en la nota de la policia italiana. Al mateix temps, "les complexes comprovacions tècniques (...) van permetre determinar la falta d'autenticitat" de les més de 500 peces de Bacon que formaven part de la col·lecció italiana del grup delictiu. L'objectiu de la banda era "acreditar aquests dibuixos al mercat de l'art a través de prestigioses exposicions nacionals i internacionals, catàlegs, pàgines web, fundacions i societats de dret estranger, amb l'objectiu d'augmentar-ne la cotització i després revendre'ls, de manera fraudulenta i a un preu elevat, a compradors desprevinguts".