Dimiteixen deu dels onze membres del CoNCA: "Ha guanyat la dreta reaccionària"
El plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts plega en bloc. Critiquen que el projecte de llei els buida de competència i no suposa cap estalvi. Només la crítica d'art Pilar Parcerisas manté el càrrec. L'escriptor Jordi Coca creu que han guanyat els sectors més conservadors
BarcelonaFrancesc Guardans, Xavier Antich, Sílvia Munt, Rosa Vergés, Chantal Grande, Marta Oliveres, Manel Camp, Jordi Coca, Manuel Forcano i Juli Capella han decidit abandonar el plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA). Només la crítica d'art Pilar Parcerisas manté el càrrec. La causa? El projecte de llei de la conselleria de Cultura, que els converteix "en un organisme irrellevant".
En un comunicat enviat aquest matí, els deu membres dimissionaris rebutgen que les idees d'estalvi i eficiència siguin clau per buidar-los de competències, ja que, asseguren, "els ajuts continuaran atorgant-se seguint els procediments a què obliga la llei, però ja directament des de la conselleria, amb el risc afegit que els criteris no prioritzin la valoració artística". I, afegeixen, "el nou model no implica automàticament una major eficiència, la qual d'altra banda ja és un objectiu prioritari del CoNCA, i sí, en canvi, una menor garantia de transparència i d'objectivitat. Això és encara més evident quan la conselleria de Cultura no té previst incloure ara per ara l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC) dins la nova estructura que concentrarà totes les subvencions, l'anomenada "Finestreta única", quan els seus ajuts, amb diferència els més importants que dóna la conselleria, són, l'any 2010, de 42 milions d'euros, que representen un 44% dels ajuts atorgats per la conselleria".
Dures crítiques de l'escriptor Jordi Coca
Des que Ferran Mascarell va assumir la conselleria de Cultura, el nou departament va deixar clar que no estava d'acord amb el funcionament del CoNCA, encara que Convergència i Unió votés a favor de la creació de l'organisme al Parlament de Catalunya. Des d'aleshores, hi ha hagut un intens estira-i-arronsa entre les dues institucions que ha desembocat en la dimissió en bloc. "Ha guanyat la dreta reaccionària", ha dit aquest matí Jordi Coca a l'ARA.
Segons el manifest fet públic aquest matí, el projecte de llei d'agilitat i reestructuració administrativa "pretén estroncar els tímids avenços en la desgovernalització de les polítiques de suport i promoció de la creativitat, aspira a reorganitzar de bell nou les polítiques culturals públiques a través d'una recentralització política i administrativa, i suposa una involució perquè retorna tot el poder de les polítiques culturals i de la concessió de tots els ajuts als responsables polítics de la conselleria de Cultura".
El CoNCA, alhora, recorda que han sigut "solidaris" amb els ajustaments pressupostaris a causa de la crisi econòmica, i han vist disminuïts els seus pressupostos de forma substancial en contra del desplegament que preveia la llei de creació del CoNCA, fins al punt que el pressupost del CoNCA ja només representa el 2,9% del global de la conselleria de Cultura.