Música
Cultura24/08/2017

Boicotegen Itaca Band per “agressió masclista”

Diversos col·lectius feministes acusen el cantant d’un “atac sexista” i obliguen a suspendre un concert de la formació a les Festes de Sants

Marta Terrasa / Núria Juanico
i Marta Terrasa / Núria Juanico

BarcelonaUn boicot impulsat per diversos col·lectius feministes va obligar a suspendre dimarts el concert d’Itaca Band a les Festes de Sants a Barcelona. L’actuació, organitzada pels Castellers de Sants, havia de tenir lloc al carrer Comtes de Bell-lloc al voltant de la mitjanit, però abans de començar el concert desenes de persones, algunes d’elles amb torxes i pancartes, es van manifestar per rebutjar-lo.

La protesta estava impulsada pel col·lectiu La Trama Feminista, que acusa els membres del grup de cometre o encobrir una agressió masclista. Tanmateix, aquesta presumpta agressió -que hauria tingut lloc fa més d’un any- no s’ha denunciat i no és objecte de cap investigació judicial. Per condemnar el presumpte atac sexista, els manifestants van col·locar-se just davant de l’escenari cridant consignes com “Fora agressors dels nostres barris”.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, Itaca Band va sortir a interpretar una primera cançó acompanyats de membres de La Pegatina, Txarango, Animal, La Sra. Tomasa, la Companyia Elèctrica Dharma i Bonobos, que eren allà per donar suport al grup. Segons va declarar La Pegatina a l’ARA, ho van fer per secundar “la presumpció d’innocència” d’Albert Garcia, el líder de la formació i acusat de l’agressió. “Som un col·lectiu de grups militants i defensors de la lluita feminista”, diuen des de Bonobos, i asseguren que els membres d’Itaca Band “estan destrossats” arran dels fets de dimarts, perquè fa deu anys que defensen aquests valors per “les places i els festivals”.

Ambdues bandes remarquen que no hi ha acusacions formals contra Garcia i que per a tot el grup és “molt dur” veure com se’ls ataca des dels col·lectius que ells mateixos defensen. “Dimarts vam viure molta violència”, asseguren des de Bonobos. També expliquen que malgrat els intents per “mirar de reconduir la situació” d’Alguer Miquel de Txarango amb una representant de La Trama Feminista, el diàleg no va ser possible. Alguns testimonis van explicar ahir a l’ARA que durant el començament de l’actuació hi va haver empentes entre el públic assistent, alguns manifestants van llançar objectes a la formació i els serveis mèdics van atendre diverses persones per ferides lleus. L’organització i Itaca Band van considerar que s’havia generat “una situació d’inseguretat” i van decidir anul·lar el concert.

Cargando
No hay anuncios

Uns dies abans de l’actuació el col·lectiu La Trama Feminista va publicar un comunicat a Facebook en què explicava que havien demanat als Castellers de Sants que no contractessin Itaca Band. El seu argument era que “des de col·lectius de diferents pobles s’ha assenyalat públicament el cantant del grup com a agressor, i la resta del grup com a còmplices d’encobrir-lo”. Catorze entitats, entre les quals hi ha Arran i Can Vies, donen suport al manifest. Després de reunir-se amb els diferents col·lectius feministes per parlar d’aquesta qüestió, els Castellers de Sants van optar per mantenir el concert, tot i que no van voler explicar a l’ARA el motiu d’aquesta decisió perquè no volien “entrar en el debat de la presumpta agressió masclista”. Com que el concert seguia en peu, La Trama Feminista va convidar la gent a “rebutjar l’actuació” i a “fer visible aquest rebuig abans i durant el concert”.

Cargando
No hay anuncios

“Una situació injusta”

No és la primera vegada que l’acusació al cantant d’Itaca Band d’una agressió masclista interfereix en els seus concerts. “Fa més d’un any ens va sorprendre l’acusació d’agressors, que no ha deixat de perseguir-nos fins ara”, lamenten des del grup, que critiquen que “ningú se n’ha responsabilitzat” i defineixen la situació d’“injusta”. Arran de l’acusació, l’any passat la Comissió de Txosnas del País Basc va suspendre un concert d’Itaca Band al·legant que volien “una zona lliure d’agressors i agressions sexistes”. Al setembre es van trobar amb una situació semblant quan havien de col·laborar amb Rumb a Gaza en un concert. En aquella ocasió van acordar tirar endavant el concert amb el compromís del cantant de fer “un treball de la seva masculinitat”.

Cargando
No hay anuncios

Des del grup van explicar ahir que han portat a terme “un procés d’identificació de violències masclistes i entorn de la masculinitat” amb la cooperativa barcelonina Fil a l’Agulla. “Ho hem fet perquè creiem que com a societat tenim un llarg camí per recórrer en aquest sentit”, subratllen els músics, que consideren que “no serveix de res ser blanc d’una batalla” amb la qual senten “una empatia profunda”. Per això demanen que els col·lectius feministes que els acusen parlin amb ells i s’estableixi “un canal de diàleg” per “acabar el boicot a la banda i posar fi a aquest malson”.