La cultura ha perdut 1.220 milions d'euros per culpa de la pirateria el 2012
Segons la Coalició de Creadors, després d'un any de l'aplicació de la llei Sinde les descàrregues il·legals han augmentat un 41% a l'estat espanyol. El sector acusa el govern espanyol de "falta de voluntat política" en la lluita contra la pirateria. Resumim les alarmants xifres de consum cultural en 10 punts
MadridLa Coalició de Creadors d'Indústries de Continguts, grup de pressió a favor de la propietat intel·lectual a nivell espanyol, ha fet públiques avui les dades d'un estudi de consum cultural elaborat a partir de l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum i Continguts Digitals del 2012. Les xifres són alarmants. Per això, l'entitat ha denunciat la "falta de voluntat política" del govern espanyol en la lluita contra la pirateria. Des que es va posar en marxa el 2012 la Comissió de Propietat Intel·lectual, ha rebut 361 sol·licituds per tancar pàgines web que subministren il·lícitament continguts protegits però només han ordenant que es retiressin continguts en dos casos.
Aquestes són les dades clau de l'estudi:
1. El 2012 s'han piratejat continguts culturals per valor de 15,5 milions d'euros. Els 3 milions d'arxius descarregats il·legalment representen un 86% (però segons la consultoria que ha elaborat l'estudi no es poden extreure d'aquí els guanys perduts perquè la majoria dels continguts descarregats no són consumits).
2. Les pèrdues per culpa de la pirateria equivalen a 1.220 milions d'euros.
3. Si els 1.220 milions d'euros es paguessin als propietaris, la facturació actual de les indústries culturals s'incrementaria un 51%. Calculen que generaria 24.766 nous llocs de treball directes.
4. Dels diners que es van perdre l'any passat per descàrregues il·legals, 579 milions van ser en música; 326 milions, en cinema; 269 milions, en videojocs, i 45 milions, en llibres.
5. Les dades avalen que les arques públiques han perdut el 2012 uns ingressos totals de 494 milions d'euros (249 en concepte d'IVA, 189 de Seguretat Social i 55 d'IRPF).
6. El 51% dels internautes es descarrega continguts il·legalment. El 33% accedeix a continguts il·legals de música; el 42%, de pel·lícules; el 12%, de llibres, i el 7%, de videojocs.
7. La Comissió de la Propietat Intel·lectual ha rebut 361 sol·licituds de tancament de pàgines o retirada de continguts. En total, s'han retirat 17 àlbums de música i 20 pel·lícules, d'un univers de 2.118 milions de descàrregues il·legals de música i 536 milions de pel·lícules. També es van retirar 4 llibres descarregats il·legalment enfront dels 226 milions d'accessos il·legals a aquest mercat. En l'apartat de videojocs no s'ha retirat cap contingut, tot i que el 2012 es van produir 168 milions d'accessos pirates.
8. Un de cada dos internautes ha accedit a algun producte il·legal. La meitat dels accessos il·lícits són novetats, i el 50% declara piratejar més per la pujada de l'IVA.
9. Entre les causes del pirateig hi ha la rapidesa i la facilitat d'accés, el fet que la còpia i l'original tenen la mateixa qualitat, i que permet conèixer les novetats abans que surtin al mercat. Un 22% assegura que, amb aquesta pràctica, no fa mal a ningú, mentre que un 17% afirma que la seva actitud no té conseqüències legals.
10. Un de cada dos 'pirates' acceptaria publicitat en els continguts per no pagar per aquests.