El saxofonista de Virginia Clarence Clemons va morir dissabte a la nit a Florida al cap d'uns dies de patir un vessament cerebral. La pèrdua de l'home que va ser clau en el llançament de la carrera de Bruce Springsteen, peça angular de la seva E Street Band i amb qui va gravar una dotzena de discos, des de Born to run (1975) fins a l'últim Working on a dream (2009), és "immesurable", va dir ahir el Boss. Va ser Clemons qui va oferir a Springsteen el toc final d'un discurs sonor contundent i viu.
El saxofonista va néixer l'11 de gener del 1942, fill d'un predicador, i es va criar en l'ambient del gòspel, a banda d'haver engegat una prometedora carrera dins el món del futbol americà que un accident de trànsit va frustrar. A principis dels anys 70, algú li va dir que hi havia un jove rocker de Nova Jersey que seria una estrella. Sense pensar-s'ho es va plantar al club del cantant, una nit freda i ventosa. La seva entrada va ser apoteòsica, cosa que va fer que Springsteen es fixés s'hi de seguida. "Quan vaig pujar a l'escenari i vaig tocar la primera nota, vaig veure coses que estan passant ara, aleshores -va dir fa dos anys-. Vaig saber que ell [Springsteen] era el que jo estava buscant i que jo era el que ell estava buscant per fer el pròxim pas cap als grans temps. Va ser amor a primera vista". El tema Tenth avenue freeze out (de Born to run ) ho explica.
Clemons és conegut per deixar-se la pell tant a l'estudi com sobre l'escenari. Springsteen sempre el presentava amb sobrenoms tan clarividents com "rei del món" o "amo de l'univers". En la gravació de Jungleland ( Born to run ) va estar-se setze hores per fixar el seu solo. "Crear és com una religió -va dir després de la maratoniana sessió-. Volia lliurar-me a Springsteen. Hi ha gent que m'ha dit que aquell solo de saxo li ha salvat la vida. Així que vaig fer la meva feina".
La fama del saxofonista anava més enllà de l'E Street Band. El 1985 va aconseguir un hit en amb Jackson Browne, You're a friend of mine . Va fer sis discos en solitari. També va anar de gira amb el beatle Ringo Starr i va gravar dues cançons per a l'últim disc de Lady Gaga, Born this way , entre moltes altres col·laboracions. El seu saxo apareix a pel·lícules com New York, New York , de Martin Scorsese.