CINEMA
Cultura27/03/2015

Ciutadà Snowden

El documental ‘Citizenfour’ relata com es van cuinar les revelacions de l’antic empleat de la CIA

Xavi Serra
i Xavi Serra

El diari The Independent titulava ahir un article sobre l’anunci del retorn de la sèrie Expediente X de la següent manera: “¿Funcionarà Expediente X en l’era post-Snowden?” Que el seu cognom pugui definir una època dóna la mesura exacta de fins a quin punt són claus les revelacions que l’exempleat de la CIA Edward Snowden va fer l’any 2013 sobre l’espionatge massiu que practicava l’Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA). La publicació a The Guardian de la història va commocionar l’opinió pública mundial i va provocar un petit terratrèmol de descrèdit per al govern dels EUA. I, el més important, va confirmar les sospites dels teòrics de la conspiració: el Gran Germà vigila totes les nostres comunicacions. Les noves tecnologies ho han fet possible.

Citizenfour, el documental guanyador de l’Oscar d’aquest any, explica la lletra petita de la història que va copar els titulars dels diaris de tot el món. Laura Poitras, la directora, està en la posició perfecta per explicar-la. Va ser ella amb qui Snowden va contactar per oferir-se a filtrar informació després d’haver intentat sense èxit establir una comunicació segura amb el periodista Glenn Greenwald. L’elecció de Poitras no va ser innocent. La documentalista estava en el punt de mira de la NSA gràcies als dos films que havia dirigit abans: el documental nominat a l’Oscar My country, my country, sobre la Guerra de l’Iraq, i The oath, sobre la presó de Guantánamo. Citizenfour tanca la trilogia de la directora sobre els Estats Units posteriors a l’11-S.

Cargando
No hay anuncios

El que diferencia el Citizenfour d’altres documentals sobre fets transcendentals és que no intenta reconstruir la història a posteriori, sinó que en forma part des del minut zero. Poitras és a l’habitació de l’hotel de Hong Kong observant la primera trobada entre Greenwald i Snowden. La seva càmera captura la naturalitat del rostre de Snowden, la seva clara i ferma exposició dels motius pels quals treu la informació a la llum; també la incredulitat continguda de Greenwald, i la tensió creixent que s’apodera de l’ambient.

Citizenfour serveix de making-of privilegiat d’una de les revelacions periodístiques de la dècada, explicant pas a pas el procés -fins i tot les comunicacions per xat entre Poitras i Snowden- i contextualitzant la qüestió de fons -la pèrdua de llibertat lligada a la falta de privacitat- amb fragments de xerrades d’experts. Però el documental també funciona perfectament com a thriller, i no perquè Poitras abusi d’estratègies del cinema de gènere per imprimir suspens al relat. Al contrari, la seva mirada s’inscriu en la tradició del cinema verité i intenta contemplar els fets de la manera menys intrusiva possible. No hi ha gairebé entrevistes i la música -treta sobretot del disc més ambiental de Nine Inch Nails, Ghosts I-IV (2008)- és escassa i gairebé sempre en segon pla.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, la trama encaixaria sense problemes en la d’un d’aquells filmsconspiranoics d’espies dels 70 a l’estil d’ Els tres dies del Còndor o Tots els homes del president, en què l’espectador de vegades es veu superat per la informació, perdut en una teranyina d’especificacions tècniques, i al mateix temps absorbit per la intensitat dels esdeveniments. Poitras no necessita efectes sonors ni una veu en offper subratllar-ho: només enfocar la tibantor del rostre de Snowden quan s’activa una alarma d’incendis a l’hotel o el nerviosisme amb què prepara la maleta.

En última instància, Citizenfour també és un retrat d’Edward Snowden. Un retrat que defuig l’intent d’explicar una biografia i fa una cosa molt més interessant: explicar qui és Snowden a través de les seves converses amb Greenwald i de petits detalls captats en els temps morts d’aquells dies a Hong Kong. Més que com un heroi o una víctima, Snowden apareix retratat com un home conscient dels riscos que enfronta, disposat a acceptar les conseqüències dels seus actes. Una persona política en el sentit més profund de la paraula. Un ciutadà conscienciat que està a l’altura de les circumstàncies i que, com apunta l’última escena del documental, pot haver inspirat altres persones a destapar escàndols i mentires. Joseph Gordon-Levitt, que interpretarà Snowden al biopic que està rodant amb Oliver Stone, ho té difícil per crear un retrat del personatge que inspiri més respecte i admiració que el de Citizenfour.