Cultura08/08/2019

Ciutadans acusa el Macba de presentar Colom com a català i el museu respon que és ironia

L’autora de l’obra, Daniela Ortiz, lamenta que els taronges siguin “tan anticatalanistes” que no vegin que la peça és una crítica

Antoni Ribas
i Antoni Ribas

BarcelonaA Ciutadans no es prenen el lloc de naixement de Cristòfor Colom en broma. Dimecres els diputats Marta Rivera i Guillermo Díaz van demanar explicacions al govern espanyol per l’exposició que es pot veure al Macba titulada 'Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial' i on hi ha una peça en què els artistes Daniela Ortiz i Xose Quiroga fan referència a la catalanitat de Colom. El museu els ha contestat amb un comunicat en què afirmen que, en realitat, és justament una crítica. “La menció que l’artista fa en l’obra sobre la reivindicació de Cristòfor Colom com a català per part de Jordi Bilbeny és plantejada des de la incredulitat –diu el comunicat–. De cap manera l’obra, ni el museu, dona suport a aquesta teoria. Afirmar el contrari és tergiversar el contingut d’una exposició complexa que proposa analitzar la realitat contemporània bastida sobre el rastre del llegat colonial”.

Llibertat d'expressió i donar les obres mastegades al públic

El Macba convida el dos diputats a visitar l'exposició i es posa a la seva disposició per a qualsevol aclariment. Marta Rivera i Guillermo Díaz consideren que la referència a Colom com a català és "una informació errònia" i volen que el govern de Pedro Sánchez hi digui al seva: "Per la importància del Macba, ¿com valora el govern l'impacte que pot tenir aquesta difusió al donar credibilitat a teories que són àmpliament rebutjades per l'evidència històrica i la comunitat científica?", diu la pregunta.

Cargando
No hay anuncios

Per als diputats de Ciutadans, "la llibertat d'exposició dels museus i la llibertat d'expressió dels artistes han d'estar emparades i protegides i no poden ser perjudicades de cap manera". Malgrat tot, volen que els responsables del museu "prenguin mesures dirigides a contextualitzar possibles informacions inexactes o històricament controvertides que puguin contenir les obres exposades" sense que això afecti "la llibertat d'exposar qualsevol tipus d'obra o d'organitzar els continguts de l'exposició amb total independència". També van recordar que el 2018 el museu va rebre 1,19 milions d'euros dels pressupostos generals de l'Estat, ja que el ministeri de Cultura forma part del patronat del museu.

La versió de l'autora

L’obra 'Estat nació - Part 1. Exercici #1. Història. Cristòfor Colom' està composta per diverses fotografies del monument de Cristòfor Colom a Barcelona i un text sobre el paper de Colom en la colonització de les Amèriques. La polèmica sobre l’obra ha sorprès Daniela Ortiz (Cusco, Perú, 1985) mentre treballa en els tres projectes nous que presentarà a l’exposició que La Virreina li dedicarà al novembre, titulada 'Aquesta terra mai serà fèrtil per haver parit colons'. D’entrada creu que la pregunta de Ciutadans reflecteix la seva catalanofòbia. “Em sembla molt impactant la postura anticatalanista tan enquistada a Espanya, sobretot en partits com Ciutadans i la gent que està en la seva línia, que ni tan sols són capaços de llegir bé el text i entendre el projecte per veure que és una crítica a les reivindicacions colonials des del context català –diu Daniela Ortiz–. Més enllà que Colom sigui català, espanyol, genovès o el que sigui, el meu problema és que se’l reivindica com una figura d’orgull mentre que per a les persones que venim del Sud global és el símbol de l’inici de la violència colonial i de l’opressió. És molt important veure com aprofiten l’obra per canalitzar el seu odi cap a Catalunya”, afegeix l’artista.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya, víctima i botxí

Daniela Ortiz, que està establerta a Barcelona des de fa més d’una dècada, critica “la violència i l’opressió” que Espanya exerceix contra Catalunya però alhora denuncia “el racisme institucional” que troba aquí. “La meva crítica no es construeix des de l’antiindependentisme i l’anticatalanisme sinó des de l’antiracisme i la lluita anticolonial”, explica, i insisteix que ha criticat el colonialisme arreu. “He assenyalat de forma crítica les reivindicacions colonials en relació a Espanya, Europa i els estats-nació criolls. En el context català també hi ha una realitat colonial amb figures com Güell, López i Prim”. La crítica a aquell model passaria per donar visibilitat a uns altres personatges: “Em pregunto per què no es reivindiquen figures que van estar implicades en l’abolició de l’esclavitud: Julio Vizcarrondo no té ni un carrer. No ho fan perquè el sistema colonial encara funciona. Es necessita tenir un monument a Colom perquè legitima totes les narratives racistes, com perseguir els manters, deportar gent i explotar les treballadores domèstiques; per això defensen tant el monument”.

Cargando
No hay anuncios

'Estat nació - Part 1. Exercici #1. Història. Cristòfor Colom' tampoc no va agradar a determinats sectors independentistes. “Catalunya també té competències, i el Parlament va decidir, sense que ningú l'hi obligués, mesures com l’exigència de la llengua en els informes d’arrelament per obtenir la ciutadania i requisits en els informes d’habitatge com la mida de les habitacions i la ventilació, que són traves burocràtiques que acaben evitant que puguem tenir els papers”, denuncia l’artista. També critica la llei de transitorietat: “Quan es va fer la proposta d’aquesta llei van reproduir una lògica racista com la que diu que només els fills de nacionals tindrien dret a la nacionalitat, malgrat que aquesta proposta es feia en un moment de desobediència civil”, conclou l’artista, que també denuncia que “les persones migrants” no van tenir dret a votar sobre la independència de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

'Territoris indefinits' inclou obres de 15 artistes d’arreu del món i estarà oberta fins al 20 d'octubre.