Els cinemes no resisteixen la tercera onada: les cadenes tanquen temporalment la majoria de sales

Les grans empreses com Yelmo, Cinesa i Ocine apaguen centenars de pantalles per l'augment de les restriccions i la manca de públic i d'estrenes

És la crònica d'una mort anunciada. Les sales de cinema comencen a tancar sense data de reobertura fixada. La manca de públic, però també la manca d'estrenes que serveixin de revulsiu a la cartellera, ha fet decidir cadenes com Yelmo a tancar portes a Catalunya i a tot l'Estat almenys els pròxims quinze dies. Dels 51 cinemes que té, només mantindrà oberts els cinemes de Madrid i de Las Palmas de Gran Canaria. A Catalunya abaixen la persiana les multisales Icària i Comèdia a Barcelona, i les de Sant Cugat, Castelldefels, Abrera i Baricentro.

Una altra cadena que té la majoria de pantalles apagades és Ocine. Aquesta empresa familiar, que té 21 cinemes a l'Estat, va tancant sales en un degoteig incessant. Dels 11 cinemes que té a Catalunya manté oberts els de Badalona, Granollers, Girona i Les Gavarres, a Tarragona. "Podem mantenir les sales de municipis grans, que no estan afectades pels confinaments municipals", explica Laia Marsal, cap de màrqueting d'Ocine. En tots els casos asseguren que són tancaments temporals: "Tanquem per evitar acomiadaments i tancaments definitius. Anirem avaluant la situació cada setmana, per si podem obrir o no. Depenem de si millora la taxa de contagi, de les vacunes, de si les majors estrenen pel·lícules, de si ens confinen..." Confien a tornar, com a tard, a la primavera, "quan les roselles tornin a florir". Ara mateix l'esperança és Setmana Santa.

Cargando
No hay anuncios

El Grup Balaña resisteix a Barcelona amb totes les multisales obertes, des de dimecres a diumenge (Arenas, Aribau, Bosque, Balmes, Glòries, Gran Sarrià). "Ho anirem veient. El problema sobretot és la manca de contingut, el desplaçament de les estrenes. La situació epidemiològica no hi ajuda, esclar. Seguirem el que diguin les autoritats, però per la nostra part apostem per seguir oberts, oferir les estrenes de les distribuïdores que puguem i el divendres comencem un cicle de reestrenes per donar més contingut als espectadors", diu Maria Alemany, cap de màrqueting de Balaña

Cargando
No hay anuncios

Cap al tancament general

El 2020 ha sigut un any duríssim per al cinema. La pandèmia ha obligat a tancaments totals de les sales durant mesos i ha fet que es posposin les grans estrenes internacionals cridades a ser un èxit. Algunes productores han apostat per dirigir els títols directament a les plataformes digitals: sense anar més lluny, aquest dimarts s'ha anunciat que la nova pel·lícula de Disney, Raya y el último dragón, arribarà a la vegada als cinemes i a Disney + el 5 de març. A banda de les reduccions d'aforament, la tercera onada ha obligat a escurçar els horaris d'exhibició pel toc de queda, que en alguns llocs impedeix fer la meitat dels passis diaris. A més, el públic de moltes multisales no pot arribar-hi a causa del confinament municipal. Tancar és qüestió de supervivència. "Els cinemes contribuïen a la normalitat mantenint-se oberts. Però portem així des del 26 de juny. Són 8 mesos en què ens està costant molts diners obrir. Sabem que la situació es prolongarà almenys dos mesos, de manera que has de saber tancar avui per poder obrir demà, quan les circumstàncies ho facin possible", diu Camilo Tarrazón, president del Gremi de Cinemes de Catalunya, que tem que hi haurà un efecte dominó i el tancament de grans cadenes arrossegarà les més petites.

Cargando
No hay anuncios

"El mercat cinematogràfic és únic a l'Estat, i les cadenes necessiten uniformitat per poder operar, un mínim comú denominador. Les mesures i restriccions són diferents en cada territori [els tocs de queda comencen a les 8, 9, 10 o 11], cosa que ha desmuntat el mercat", afegeix Tarrazón. Les noves restriccions se sumen a la sequera de títols, que les productores endarrereixen. L'última ha sigut el nou Bond, Sin tiempo para morir, que ha passat del 2 d'abril al 8 d'octubre. El calendari d'estrenes és del tot inestable. És com un peix que es mossega la cua. La setmana passada hi havia un total de sis estrenes. Aquesta setmana n'hi ha quatre. La següent, dues. Fins al 6 de març no hi haurà els premis Goya, i els Gaudí són el 21 de març, que podrien servir de rellançament per a algunes pel·lícules, si bé aquest també ha sigut un any de vaques magres per a les produccions espanyola i catalana. El cinema ha tancat el 2020 amb una caiguda del 72% de taquilla. Tot fa pensar que les sales intentaran estalviar-se un febrer de misèria i allargaran el tancament. "En aquestes circumstàncies tenir obert és com que et demanin córrer la marató a 40 graus, sense aigua i a peu coix", diu Tarrazón. "Ens agradaria que el tancament no fos per a més de quinze dies, però depèn de les autoritats i de les comunitats autònomes", ha dit Javier Saura, responsable de màrqueting de Yelmo, que pertany al gegant mexicà Cinépolis des del 2015. "En medicina no hi ha res com la prevenció -diu Camilo Tarrazón-, doncs en els negocis també".

Cargando
No hay anuncios

Un problema a escala estatal

Amb 500 pantalles, Yelmo és la líder d'exhibició a Espanya, juntament amb Cinesa. Però és que Cinesa ja va anunciar després de Reis el tancament de les seves sales (39 cinemes, amb unes 500 pantalles en total) només amb algunes excepcions, els 13 de Madrid, València, Màlaga i cinc a Barcelona (La Maquinista, Diagonal, Barnasud, Mataró Parc i Parc Vallès, que estan oberts de dimecres a diumenge). Altres cinemes, com el de Diagonal Mar, ja estan tancats.

Cargando
No hay anuncios

A més de Yelmo, Cinesa i Ocine, la multinacional belga Kinépolis també ha decidit tancar la majoria de les sales temporalment però deixen obert el cine que tenen a Catalunya, el Full HD al centre comercial Splau de Cornellà . "El principal problema de les restriccions és l'asimetria, que varia en cada comunitat autònoma i en cada municipi; uns prohibeixen el consum d'aliments, uns altres l'aforament, uns altres l'horari; això és excepcional a Europa", diu Agustín Llorente, director general de Kinépolis. El grup francès MK2 també té tancats els seus 26 cinemes (200 pantalles). En total, les cinc cadenes representen el 55% del mercat. Segons Sala Abierta, aquesta setmana hi ha 244 sales obertes de 543 a tot l'Estat. Són 88 cinemes menys que la setmana passada, i la línia està en caiguda lliure. La Federació Estatal de Cinemes i el Gremi de Cinemes català han reclamat més ajudes directes per poder obrir.