Cinema

'Segundo premio', d'Isaki Lacuesta, preseleccionada per als Oscars

'Marco', d'Aitor Arregi Galdos i Jon Garaño, i 'La estrella azul', de Javier Macipe, també optaran a representar Espanya als premis de l'Acadèmia de Hollywood

2 min
'Segundo premio'

BarcelonaSegundo premio, la pel·lícula d'Isaki Lacuesta –codirigida amb Pol Rodríguez– sobre la gravació del disc de Los Planetas Una semana en el motor de un autobús, és una de les tres pel·lícules preseleccionades per l'Acadèmia del Cinema Espanyol per lluitar per l'Oscar a la millor pel·lícula internacional. Un dels altres títols preseleccionats és Marco, d'Aitor Arregi Galdos i Jon Garaño, que aborda la impostura que va mantenir durant dècades Enric Marco, el president de l'Amical de Mauthausen que es va inventar que havia sigut presoner del camp nazi de Flossenbürg. La tria de preseleccionats la tanca un altre biopic musical, La estrella azul, opera prima de l'aragonès Javier Macipe que narra la vida i reinvencions vitals del músic Mauricio Aznar, líder la banda Más Birras.

Premiada al Festival de Màlaga amb la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula i la millor direcció, Segundo premio és un dels treballs més aclamats d'Isaki Lacuesta (Banyoles, 1975), una immersió en el mite i la realitat de la banda de Granada Los Planetas i que reflexiona sobre les factures vitals de la creació col·lectiva, i sobre com l’amor i l’amistat es barregen de manera tòxica en un grup de música. Marco, que acaba de ser presentada a la Mostra de Venècia, s'acosta a la figura estranya i quasi incomprensible d'Enric Marco a través d'una interpretació d'Eduard Fernández que ha estat aplaudida per la premsa internacional. La estrella azul, en canvi, es va estrenar en una secció paral·lela del Festival de Sant Sebastià, però arran de les crítiques entusiastes s'ha convertit en la gran revelació del cinema espanyol del 2024, sobretot a partir de la seva arribada a plataformes de streaming, que han multiplicat la seva repercussió.

L'anunci l'han fet les actrius Malena Alterio (Goya a la millor actriu per Que nadie duerma), Belén Cuesta (Goya a la millor actriu per La trinchera infinita) i Victoria Luengo, que han llegit el nom de les tres pel·lícules seleccionades en un acte celebrat a la seu de l'Acadèmia del Cinema Espanyol. Amb elles hi havia el president de l'Acadèmia del Cinema Espanyol, Fernando Méndez-Leite, i la notària Eva Fernández Medina. La representant espanyola als Oscars de l'edició anterior va ser La sociedad de la nieve, que va aconseguir la nominació de l'Acadèmia de Hollywood a millor pel·lícula internacional i també la de millor maquillatge i perruqueria, però finalment no va guanyar cap Oscar.

Amb la revelació de les candidates comença una cursa que tindrà la següent etapa el 18 de setembre, quan els acadèmics espanyols triaran una de les tres candidates per representar Espanya als Oscars. Les nominacions definitives dels Oscars s'anunciaran el 17 de gener del 2025, i la gala se celebrarà el 2 de març.

stats