Oscars 2023: triomfa la bogeria meravellosa de 'Tot a la vegada a tot arreu'

Michelle Yeoh guanya l'Oscar a millor actriu i Brendan Fraser el de millor actor en una gala sense sorpreses

Els directors Daniel Kwan i Daniel Scheinert amb l'Oscar a millor pel·lícula per 'Tot a la vegada a tot arreu'
13/03/2023
7 min

BarcelonaTot a la vegada a tot arreu ha fet bons els pronòstics de les últimes setmanes i ha guanyat aquest dilluns l'Oscar a la millor pel·lícula, així com els de millor direcció i guió original (Dan Kwan i Daniel Scheiner), actriu (Michelle Yeoh), actriu de repartiment (Jamie Lee Curtis), actor de repartiment (Ke Huy Quan) i muntatge. Set estatuetes que fan història perquè en les 95 edicions dels premis no hi ha cap film guanyador amb un sentit de l'humor tan extravagant i una trama tan absolutament delirant. El seu èxit és una bogeria meravellosa que desafia les lleis no escrites dels Oscar i, per això mateix, un resultat apropiat per a una pel·lícula en què els personatges activen els seus poders fent accions summament improbables com ara esnifar una mosca o clavar-se a l'anus un trofeu amb forma de tap anal.

Que Tot a la vegada a tot arreu, de la productora independent A24, hagi arrasat als Oscars era impensable quan es va estrenar fa un any i fins i tot ara resulta tan increïble que, en el context de la pel·lícula, suposaria que no som al nostre univers sinó en una realitat paral·lela on, per algun motiu, els Oscar premien pel·lícules que barregen de manera suïcida el drama familiar, les arts marcials, la ciència-ficció hardcore i la comèdia absurda. La gran paradoxa és que una pel·lícula així fos també la gran favorita d'aquesta edició, com apuntaven les seves onze nominacions i el triomf en tots els premis dels sindicats cinematogràfics.

És cert que, a la seva manera, Tot a la vegada a tot arreu toca les tecles adequades per agradar en el context actual del cinema nord-americà gràcies al seu feminisme –dona protagonista en un gènere masculinitzat com el cinema d'acció i la ciència-ficció–, la representació de minories ètniques –els protagonistes són d'origen asiàtic– i la inclusió de personatges LGTBI. Així i tot, és notable l'entusiasme de la crítica nord-americana, del públic –70 milions en taquilla– i, finalment, dels acadèmics per una pel·lícula tan extrema en el seu plantejament que no fa concessions. Però cal celebrar-ne l'èxit perquè obre la porta al reconeixement del cinema que abraça sense complexos els gèneres i la sèrie B, que reivindica la diversitat cinematogràfica i la barreja caòtica d'imatges i estímuls en què vivim.

Michelle Yeoh, millor actriu, i Jamie Lee Curtis, millor secundària

L'Oscar més esperat –i aplaudit pel públic de la gala– de Tot a la vegada a tot arreu ha estat segurament el de Michelle Yeoh com a actriu principal. La veterana estrella del cinema d'acció de Hong Kong, desaprofitada per la indústria nord-americana durant dècades, s'ha convertit als 60 anys en l'actriu de moda de Hollywood. "Senyores, no deixeu mai que ningú us digui que el vostre moment ja ha passat", va dir Yeoh, que va dedicar el premi a la seva mare de 84 anys "i a totes les mares del món": "Sense elles no seríem aquí".

Michelle Yeoh: "Senyores, no deixeu mai que ningú us digui que el vostre moment ja ha passat"

Però qui millor ha resumit què significa la victòria de Tot a la vegada a tot arreu ha sigut la gran Jamie Lee Curtis, que ha guanyat l'Oscar a millor actriu secundària amb la seva primera nominació després d'una carrera brillant que va arrencar els anys 70 com a icona del terror amb Halloween. L'actriu va subratllar la dimensió col·lectiva del premi en un dels discursos més emocionants de la nit. “A tothom que ha donat suport a les pel·lícules de gènere durant tots aquests anys: hem guanyat un Oscar! I al meu pare –Tony Curtis– i la meva mare –Janet Leigh–, que van estar nominats: hem guanyat un Oscar!”

Brendan Fraser, millor actor, i Ke Huy Quan, millor secundari

En les categories d'interpretació, els Oscar han distingit dos actors, Brendan Fraser (protagonista) i Ke Huy Quan (secundari), que portaven dècades de capa caiguda. De fet, Quan va abandonar la interpretació els anys 90, incapaç de donar continuïtat a la seva carrera d'estrella juvenil en films com Indiana Jones i el temple maleït –ell era el soci escurabosses de Harrison Ford– o Els Goonies. El seu paper a Tot a la vegada a tot arreu, on interpreta un pare de família i les dues versions més carismàtiques de realitats paral·leles, era el primer que feia després de gairebé trenta anys de no actuar. “El meu viatge va començar en un vaixell, vaig passar un any en un camp de refugiats i, d'alguna manera, he acabat aquí. És el somni americà!”, va dir Quan, que va néixer al Vietnam i va emigrar de nen als Estats Units amb la família.

Ke Huy Qua: “El meu viatge va començar en un vaixell, vaig passar un any en un camp de refugiats i, d'alguna manera, he acabat aquí. És el somni americà!"

Ke Huy Quan va coincidir amb Brendan Fraser el 1992 a la comèdia L'home de Califòrnia, el primer èxit de la carrera de Fraser, que en els últims anys s'havia apagat fins al punt que, el 2018, GQ va titular un perfil de l'actor amb un "Què se n'ha fet de Brendan Fraser". L'Oscar que ha guanyat pel seu paper a La ballena, un professor d'escriptura amb obesitat mòrbida que intenta reconnectar amb la seva filla abans de morir, és un retorn inesperat a la grandesa d'aquells que agraden tant a Hollywood. "Vaig començar en aquest negoci fa trenta anys i al principi tot va ser molt fàcil, i no ho vaig apreciar prou fins que va deixar de ser-ho", ha reconegut un Fraser emocionat quan ha recollit el premi.

Brendan Fraser: "Vaig començar en aquest negoci fa trenta anys i al principi tot va ser molt fàcil, i no ho vaig apreciar prou fins que va deixar de ser-ho"

Will Smith en el record

El presentador de la gala, Jimmy Kimmel, ha trigat poc a fer broma de la bufetada de Will Smith en un monòleg inicial que ha anat de menys a més. “Volem que avui tothom se senti segur, sobretot jo. Així que si algú es posa violent en algun moment del xou, li donarem un Oscar al millor actor i podrà fer un discurs de 19 minuts”, ha explicat Kimmel, abans d'afegir “ara seriosament” que l'Acadèmia tenia preparat un equip de gestió de crisis. “I si passa algun fet violent podeu fer el mateix que vau fer l'any passat: res. O fins i tot fer una abraçada a l'agressor”.

Jimmy Kimmel durant la gala dels Oscars

Altres acudits de Kimmel han apuntat a l'absència a la gala de James Cameron, nominat com a productor d'Avatar 2 (“Saps que el teu xou és massa llarg quan ni tan sols James Cameron pot aguantar tres hores i mitja assegut”), la cancel·lació de l'estrena de Batgirl (“És la primera vegada que un superheroi és derrotat per un grup de comptables”) i el fracàs a la taquilla de Babylon (“Hi ha coses que una sèrie de televisió encara no pot fer, com perdre 100 milions”). Però el premi a la mala bava se l'ha endut Elizabeth Banks presentant un Oscar amb l'ós passat de cocaïna de la seva pel·lícula Cocaine bear (“Estàs intentant pillar coca? Espera't a la festa de després, com tothom”).

En general han sigut uns Oscar plegats a les convencions de les cerimònies de premis, gairebé rutinaris en alguns trams. Tant és així que Kimmel ha deixat caure a les dues hores de gala: “Arribats a aquest punt, quasi trobes a faltar una mica les bufetades, oi?” Això ha posat en valor moments com el de l'actuació anunciada en l'últim moment de Lady Gaga, que ha cantat el seu tema per a Top Gun: Maverick amb samarreta fosca i texans, una posada en escena molt estudiada per despullar-la de glamur. Però ni així ha guanyat l'Oscar a millor cançó, que ha estat per a l'explosió d'energia de Naatu naatu, de la pel·lícula fenomen índia RRR.

'Res de nou a l'oest', l'èxit de Netflix

Amb l'Oscar a millor pel·lícula animada pel seu Pinotxo en stop motion, Guillermo del Toro no només ha trencat la tradicional hegemonia de Disney i Pixar en la categoria, sinó que també s'ha convertit en la primera persona que guanya l'Oscar de pel·lícula animada i també de millor pel·lícula i direcció, que ja tenia per La forma de l'aigua. “L'animació no és un gènere. L'animació és cinema”, ha reivindicat el mexicà, visiblement emocionat. I una de les pel·lícules triomfadores dels Oscar ha sigut la cinta bèl·lica alemanya Res de nou a l'oest, que ha guanyat les estatuetes de millor pel·lícula internacional, fotografia, direcció artística i banda sonora, convertint-se en la producció de Netflix més premiada per davant de Roma o El poder del gos. L'Oscar de Pinotxo i el de millor curt documental completen la notable collita de Netflix, que tot i això continua sense guanyar l'Oscar a millor pel·lícula. Ho continuarà intentant.

El moment més polític de la gala ha arribat amb l'Oscar a Navalny, el documental sobre el líder opositor rus Aleksei Navalni, primer enverinat i després empresonat per enfrontar-se al règim de Vladímir Putin. “El meu marit és a la presó per defensar la democràcia, és a la presó per dir la veritat. Aleksei, somio amb el dia en què tornis a ser lliure i el nostre país també”, ha dit des de l'escenari la seva dona, Iúlia Navalnaia. I també ha tingut un sentit de reivindicació l'Oscar al millor guió adaptat per a Sarah Polley per Ellas hablan (Women talking), l'únic títol dirigit per una dona que estava nominat a millor pel·lícula. “Gràcies a l'Acadèmia per no sentir-se ofesa veient juntes les paraules dona i parlen”, ha ironitzat Polley. La seva victòria és una de les poques sorpreses d'una gala que es recordarà bàsicament per l'èxit espaterrant de Tot a la vegada a tot arreu i que ni tan sols ha generat mems: després del desastre de l'any passat, el focus d'aquest any eren les pel·lícules, no l'espectacle televisiu.

Llista completa dels guanyadors dels premis Oscar 2023:

Millor pel·lícula

  • Tot a la vegada a tot arreu

Millor direcció

  • Daniel Kwan i Daniel Scheinert per Tot a la vegada a tot arreu

Millor actriu

  • Michelle Yeoh per Tot a la vegada a tot arreu

Millor actor

  • Brendan Fraser per La ballena

Millor actriu secundària

  • Jamie Lee Curtis per Tot a la vegada a tot arreu

Millor actor secundari

  • Ke Huy Quan per Tot a la vegada a tot arreu

Millor pel·lícula internacional

  • Res de nou a l’oest (Alemanya)

Millor guió original

  • Daniel Kwan i Daniel Scheinert per Tot a la vegada a tot arreu

Millor guió adaptat

  • Sarah Polley per Ellas hablan

Millor llarg d'animació

  • Pinotxo de Guillermo del Toro

Millor documental

  • Navalny, de Daniel Roher

Millor música original

  • Volker Bertelmann per Res de nou a l'oest

Millor fotografia

  • James Friend per Res de nou a l'oest

Millor so

  • Top Gun: Maverick

Millor cançó

  • Naatu Naatu, de RRR. Música de M.M. Keeravaan i lletra de Chandrabose

Millor direcció artística

  • Res de nou a l'oest

Millor vestuari

  • Black Panther: Wakanda forever

Millor muntatge

  • Tot a la vegada a tot arreu

Millor maquillatge i perruqueria

  • La ballena

Millors efectes visuals

  • Avatar: El sentit de l'aigua

Millor curt d'animació

  • The boy, the mole, the fox and the horse

Millor curt de ficció

  • An Irish goodbye

Millor curt documental

  • The elephant whisperers
stats