Cinema

"Navalni demostra que Putin no és Rússia, i que Rússia no és Putin"

Un documental sobre l'opositor rus inaugura el Festival DocsBarcelona

Una imatge del documental sobre Alexei Navalni.
2 min

Barcelona“Aleksei Navalni demostra que Putin no és Rússia, i que Rússia no és Putin”, explica el cineasta canadenc Daniel Roher, director de Navalny, el documental sobre l’opositor rus que aquest dimecres inaugura el Festival DocsBarcelona al cinema Aribau (19.30 h). El film arrenca el 17 de gener del 2021, quan Navalni va ser detingut a l’aeroport de Moscou. Tornava a Rússia després d’uns mesos a Alemanya, on havia fugit arran d’un intent d’enverinament que havia patit l’agost del 2020. “Putin fa servir espies i assassins per solucionar els seus problemes, i després posa en marxa la maquinària propagandística perquè la població s’empassi el que diu”, sosté Roher. I Navalni havia esdevingut un problema per a un “règim corrupte”. Curiosament, va ser la justícia russa la que va condemnar Navalni per corrupció, primer a dos anys i mig de presó i després a nou anys més.

Bona part del documental, produït per la CNN i HBO Max, es construeix a partir de les entrevistes que Roher va mantenir amb el polític rus a Alemanya abans del retorn a Rússia. Roher no dubta en qualificar Navalni com “un paio fort i carismàtic que arrisca la vida” i que ara com ara és “a les mans de qui va intentar assassinar-lo el 2020”. A més a més, segons el cineasta, la invasió d’Ucraïna mostra “la brutalitat del règim contra el qual fa anys que lluita Navalni”. Tanmateix, en les entrevistes Roher no evita preguntes incòmodes sobre un polític que va donar suport a formacions d’extrema dreta com Marxa Russa, que va fer declaracions xenòfobes contra les poblacions de l’Àsia central i que va donar suport inequívoc a la intervenció militar russa a Geòrgia el 2008. “És una part del seu passat –admet Roher–. Jo mateix em sento incòmode amb les aliances que va tenir aleshores, tot i que puc entendre per què ho va fer. Ell creu que se n’ha fet un gra massa, però com a periodista jo havia de fer les preguntes, encara que a ell no li agradés que les fes”.

Roher, que va debutar en el llargmetratge documental amb Once were brothers (2019), sobre el grup musical The Band, espera poder fer una seqüela de Navalny, “potser d’aquí deu anys, per explicar les primeres eleccions democràtiques a Rússia seguint la campanya electoral de Navalni”.

stats