Cinema

El documental català que explora l'experiència cíborg en primera persona

'Cyborg generation' ressegueix al procés de transició del músic Kai Landre per acostar-nos a aquesta formes dissidents d'identitat

'Cyborg generation'

  • Direcció i guió: Miguel Morillo Vega
  • 63 minuts
  • Espanya (2024)
  • Amb Manel de Aguas, Neil Harbisson i Kai Landre

La primera persona oficialment reconeguda com a cíborg, el Neil Harbisson, que es va implantar una antena al cap, és de Mataró. La mateixa ciutat on va créixer la Moon Ribas, artista cíborg. Pioners i impulsors d'aquesta pràctica al nostre país, també exerceixen de mentors d'en Kai Landre, el protagonista de Cyborg generation, un documental que ens apropa a una cultura en què s'expandeixen els límits de la identitat i de la percepció humana a partir de la fusió amb la tecnologia.

Cargando
No hay anuncios

Als anys vuitanta, en el seu famós Manifest cíborg, Donna Haraway ja va connectar el cíborg amb la teoria queer en la seva inquietud per desafiar categories ontològiques considerades immutables i fer-les més permeables a la hibridació. A Cyborg generation, la qüestió no s'aborda tant des de la teoria com des de l'experiència personal, per fer-la així més entenedora i empàtica per al gran públic. El director Miguel Morillo acompanya el Kai en el procés per incorporar-se un sentit còsmic que li permeti captar els sons de l'univers. I així ens permet endinsar-nos en aquest nou paradigma dissident, que a primera vista pot semblar estrany, des de l'experiència íntima i profunda d'un jove a la recerca d'una identitat pròpia. Cyborg generation combina una intenció didàctica a l'hora d'explicar l'escena cíborg (amb adients inserts gràfics per explicar les qüestions més tècniques) amb la vocació d'explorar una altra manera d'entendre la subjectivitat pròpia a través d'expandir els vincles amb l'entorn.

Tràiler de 'Cyborg generation'