Documentals musicals

Bad Gyal, Estopa, Liberato i Brian Eno, protagonistes de l'In-Edit 2024

El festival barceloní també inclou documentals sobre Sau, Pavement, Brian Eno i Ornette Coleman, entre d'altres

2 min
Bad Gyal en una imatge del documental 'La joia', que inaugurarà el Festival In-Edit.

BarcelonaL'estrena mundial de La joia, el documental sobre Bad Gyal, és un dels reclams principals de la 22a edició de l'In-Edit, el Festival Internacional de Documental Musical, que se celebrarà als cinemes Mooby Aribau de Barcelona del 23 d'octubre al 3 de novembre. A La joia, que inaugurarà el festival, el director David Camarero segueix els passos d'Alba Farelo des de Vilassar de Mar fins a conquerir escenaris arreu del món. Després de la projecció del film sobre Bad Gyal, l'In-Edit desplegarà una programació distribuïda en diferents seccions.

Alguns títols ja es van anunciar al juliol, i aquest dijous s'han comunicat la resta de films. Entre les novetats hi ha el documental sobre el concert del 25è aniversari d'Estopa a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, que els mateixos germans Muñoz presentaran al festival en una gala especial. També es projectaran documentals sobre Carles Sabater, coincidint amb el 25è aniversari de la mort del cantant de Sau; l'enigmàtic artista napolità Liberato; l'icònic grup de l'indie rock nord-americà Pavement; el grup escocès de postrock Mogwai; la cantautora de Buffalo Ani DiFranco, i el hip-hop dels anys noranta, amb espai per a llegendes com Notorious B.I.G., Method Man, Dr. Dre o Snoop Dogg, el raper californià que aquest estiu va ser un dels portadors de la torxa olímpica als Jocs de París.

I atenció a un dels esdeveniments d'aquesta edició, que tindrà com a protagonista Brian Eno, un dels músics més influents dels últims cinquanta anys, fundador del grup Roxy Music, productor de David Bowie, U2 i Talking Heads, i pràcticament inventor de la música ambient. Al voltant de Brian Eno gira un documental generatiu dirigit pel fotògraf i cineasta Gary Hustwit. I a Barcelona el mateix Hustwit remesclarà les imatges en directe fent servir una eina d'intel·ligència artificial.

Anita Pallenberg i Ornette Coleman

Entre les novetats anunciades aquest dijous destaquen un film sobre Steppenwolf, el grup que ha deixat la cançó Born to be wild per a la posteritat i els jocs de paraules; i un altre sobre la model i actriu Anita Pallenberg (1942-2017) titulat Catching fire, que aborda la seva relació amb els Rolling Stones però també la seva carrera interpretativa en films com Barbarella i com a model. En l'àmbit jazzístic, sempre present a l'In-Edit, hi haurà documentals sobre el saxofonista Ornette Coleman, sobre el pianista Erroll Garner i sobre el Festival de Jazz de Montreux, un dels festivals que segurament han subministrat més imatges icòniques del jazz en directe.

La programació de l'In-Edit 2024 es completa amb documentals dedicats a Lagartija Nick, Coil, Los Negativos, Supersubmarina i June Carter, entre d'altres. A més, hi ha els títols que ja es van anunciar al juliol, i entre els quals hi ha films sobre Blur (Live at Wembley Stadium i To the end), Die Antwoord, Devo, The Black Keys, Marisol, Luther Vandross, Simple Minds, Brian Jones, The Mars Volta, Genesis P-Orridge, Swamp Dogg, el black metal barceloní, la iraniana Googoosh i la història de Zeleste, i Soundtrack to a Coup d'Etat, un documental que lliga colonialisme, intervencionisme, militància política, insurgència i jazz, amb la Guerra Freda i la lluita per la independència del Congo com a teló de fons.

stats