Cinema

Setembre d'intensitat cinèfila a Cadaqués: de Chantal Akerman a Albert Serra

El cicle Arxipèlag programa, del 7 al 28 de setembre, desenes de propostes de cinema experimental i d'autor

GironaDurant els quatre caps de setmana del mes de setembre, el cicle Arxipèlag de Cadaqués, que enguany celebra la segona edició, inundarà el poble alt-empordanès de propostes de cinema d'autor molt interessants i originals. Sota l'epígraf "Cada pel·lícula una illa, cada projecció un viatge", aquesta iniciativa proposa una programació cinèfila extensa i variada, fora dels circuits comercials, amb peces sovint difícils de veure en pantalla gran, d'autors com Chantal Akerman, Eric Pauwels, Albert Serra o Maya Deren.

El cicle, que s'organitza sense ànim de lucre, amb entrades gratuïtes a taquilla inversa, pren el concepte d'aïllament com a fil conductor: "Ens inspirem en aquesta condició de Cadaqués, un poble aïllat que s'ha preservat com un lloc especial, fent l'analogia amb la sala de cinema com un espai on ens aïllem voluntàriament per reflexionar i viatjar. Tots els films escollits tenen a veure, d'alguna manera o altra, amb l'aïllament", explica Maria Fonti, que organitza el cicle juntament amb Erika Prüfert Borrell i Maria Roca-Sastre. "Ens agrada apropar al públic de Cadaqués pel·lícules interessants, que normalment només es poden veure en grans ciutats o exposicions. És arriscat, però molta gent ens ho agraeix", afirma.

Cargando
No hay anuncios

Algunes de les rareses, sense distribuïdora a Catalunya, ha estat tota una odissea trobar-les per poder arribar a programar-les en el cicle. En aquest sentit, ha resultat molt útil la xarxa de contactes del teixit cultural cadaquesenc, clau per fer d'enllaç o parlar directament amb els artistes implicats. L'illa nua (1960),per exemple, del director japonès Kaneto Shindo, mort el 2012, no té distribuïdora a Europa i costa 1.000 dòlars projectar-la, però a través de la mare d'una membre de l'organització, que és japonesa, el cicle es va posar en contacte amb el fill del director, que, després de conèixer el projecte, va accedir a cedir-la de franc.

El programa s'inaugura aquest dissabte, al Teatre Art i Joia, amb tres curtmetratges de Johan van der Keuken, Anna Fernandez de Paco i Marine Hugonnier, i l'endemà, al mateix teatre, el videoassaig d'Eric Pawuels Lettre d'un cinéaste à sa fille (2000); tots tres en versió original amb subtítols en català. El cap de setmana que ve es podrà veure el retrat de parella Double-blind (1992), de Sophie Calle i Greg Shephard, i Pacifiction,d'Albert Serra; mentre que el 20 i 21 de setembre serà el torn del film de Shindo i el documental ambientat a Nova York News from Home (1976), de Chantal Akerman. Finalment, el darrer cap de setmana tindrà lloc una doble sessió de cinema experimental i performance al corral de Gala, ambientat a l'estil de Dalí i recentment restaurat, on, recreant un clima acollidor, creatiu i proper, es veuran peces de Fina Miralles, Barbara Hammer, Francis Thompson, Martha Rosler i Maya Deren.