Cinema

'El 47', segona millor estrena en català de l'última dècada

La pel·lícula de Marcel Barrena recapta més de 240.000 euros el primer cap de setmana d'exhibició

3 min
Eduard Fernández i Clara Segura a 'El 47'

BarcelonaEl cinema en català continua en ratxa. Després del fenomen de Casa en flames, El 47 ha tornat a demostrar el potencial del cinema en versió original catalana amb una magnífica recaptació de més de 240.000 euros durant el seu primer cap de setmana d'exhibició, xifra que encara es podria incrementar quan es comptabilitzin tots els cinemes que la projectaven. En només tres dies han vist la pel·lícula prop de 32.500 espectadors i és la segona millor estrena del cap de setmana i la setena pel·lícula més vista del rànquing. La taquilla del film de Marcel Barrena sobre la lluita obrera al barri de Torre Baró supera de llarg la del primer cap de setmana de Casa en flames, que va fer uns 150.000 euros. De fet, l'estrena d'El 47 és la segona més important d'una pel·lícula en versió original catalana en l'última dècada, superada només pels prop de 420.000 euros amb què va debutar Alcarràs (2022) a la taquilla espanyola.

L'estrena d'El 47 no només destaca per la seva bona taquilla sinó per l'excel·lent mitjana per pantalla, d'uns 1.400 euros, la segona millor del Top 10, només superada pels quasi 3.000 per pantalla de Beetlejuice Beetlejuice. La mitjana per pantalla d'El 47 garanteix un bon manteniment als cinemes de cara a la setmana que ve i permetria fins i tot incrementar-ne el nombre de còpies, ja que la pel·lícula protagonitzada per Eduard Fernández és la que s'exhibeix en menys pantalles (173) de tot el Top 10. Res a veure, per tant, amb les 362 còpies de la comèdia de terror Beetlejuice Beetlejuice, que s'ha situat sense problemes en la primera posició del rànquing.

L'altra bona notícia per al cinema en català de la taquilla del cap de setmana és el manteniment de Casa en flames, que després d'onze setmanes en la cartellera se situa provisionalment en la 12a posició del rànquing i recapta més de 85.000 euros, amb la segona millor mitjana per pantalla del Top 20 (prop de 2.000 euros) i un increment respecte a la setmana anterior del 20 per cent. Casa en flames ja acumula més de 2.325.000 euros a la taquilla i té a tocar el sorpasso a Alcarràs (2,36 milions de recaptació final). Quan ho faci –és qüestió de dies–, el film de Dani de la Orden es convertirà en la pel·lícula en llengua catalana més taquillera de l'última dècada i la segona més taquillera dels últims 25 anys, només superada per Pa negre (2,68 milions).

Un debut històric a la taquilla

L'arrencada en taquilla d'El 47 marca distàncies amb altres fenòmens del cinema en català com Pa negre (2010) i Estiu 1993 (2017), que en el primer cap de setmana van fer només 160.000 euros i 83.000 euros, respectivament. Més a prop queden els 220.000 euros de l'estrena de Saben aquell (2023), tot i que amb 313 còpies, moltes més que El 47. Altres debuts històrics de pel·lícules en versió original catalana van ser els de Bruc (2010), que va sumar més de 510.000 euros en el seu primer cap de setmana, i Eva (2011), que va fer prop de 350.000 euros; en tots dos casos, tanmateix, val la pena assenyalar que la majoria de còpies estrenades van ser en versió doblada al castellà.

La gran pregunta és si la gran estrena d'El 47 es pot traduir en un èxit a la taquilla similar al de Casa en flames. L'estrena d'El 47 ha sigut notablement superior a la de Casa en flames, però el fenomen de la comèdia de Dani de la Orden es basa sobretot en un manteniment excepcional a la taquilla, on la xifra de recaptació queia molt poc setmana rere setmana, i alguna vegada fins i tot creixia; a favor seu tenia que a la cartellera estiuenca no abunden les estrenes de cinema adult i, per tant, la competència era escassa. A El 47, tanmateix, li esperen unes setmanes i mesos amb moltes estrenes dirigides al públic adult: tota la collita dels festivals de Canes, Venècia i Sant Sebastià, que passarà aquesta tardor pels cinemes i que inclou títols com Megalópolis (27 de setembre), Joker 2 (4 d'octubre) o la flamant guanyadora del Lleó d'Or: La habitación de al lado (18 d'octubre).

Tràiler d''El 47'
stats