Cultura06/05/2014

Cinc exposicions arreu del territori posen en valor l'art d'Antoni Viladomat

L'artista està considerat l'artista més destacat del segle XVIII català. El Museu d'art de Girona, el Museu de Lleida, El Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu de Mataró i el Museu-arxiu de Mataró exploraran diferents vessants de la trajectòria de l'artista

Ara / Acn
i Ara / Acn

BarcelonaEl MNAC, el Museu d'Art de Girona, el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu de Mataró i el Museu-Arxiu de Santa Maria, també a Mataró, participaran en el projecte expositiu 'El pintor Antoni Viladomat (1678-1755)', organitzat sota el paraigua del Tricentenari de 1714. És en aquest context que s'ha gestat una gran restrospectiva del gran pintor del barroc català. Donada la seva rellevància i dimensió de la seva obra no es podia encabir aquesta antològica en una exposició convencional. Cada un dels museus de les quatre ciutats se centrarà en una vessant de l'obra i la figura de l'artista. Les exposicions es podran visitar entre el 10 de maig i el 2 de novembre.

L'exhaustivitat d'aquest projecte de retrospectiva ha propiciat que les cinc institucions esmentades hagin treballat coordinadament i s'hagin repartit parts diferenciades de la mostra. Així, una idea va sorgir fa cinc anys al Museu d'Art de Girona ha anat agafant dimensió fins a implicar cinc museus, entre els quals el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que ha exercit a més de coordinador, fins a presentar-se d'aquesta forma en el marc del Tricentenari aquest 2014. En total s'exhibiran un centenar d'obres (un terç de la producció total de l'artista), gairebé la meitat de les quals són inèdites o molt poc conegudes

Cargando
No hay anuncios

Un dels objectius d'aquesta commemoració és recuperar la figura dels protagonistes d'un període històric que no gaudeixen de gran notorietat entre la ciutadania. En aquest sentit, Viladomat està considerat el gran pintor del barroc català però avui és un artista força oblidat, segons recorda el comissariat d'aquest projecte expositiu. És per això que se li dedicarà la retrospectiva més completa que mai se n'hagi fet.

Cadascuna de les ciutats mostrarà una perspectiva diferenciada de la vida, l'obra i el context històric de Viladomat. L'encarregat de comissariar les cinc mostres és Francesc Miralpeix, professor d'Història de l'Art Modern de la Universitat de Girona i especialista en l'obra del pintor. Miralpeix és també l'autor d'una monografia que s'edita en ocasió de l'exposició.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes són les cinc exposicions:

  • Museu d'Art de Girona: la pinacoteca acull la mostra acull la mostra 'L'home, l'artista, l'obra', un recorregut per la trajectòria heterogènia de l'artista amb dibuixos, pintures religioses, natures mortes i escenes de gènere. S'hi exhibirà per primera vegada el seu 'Autoretrat', localitzat recentment a les reserves del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
  • Museu Nacional d'Art de Catalunya: Una de les claus de l'èxit d'Antoni Viladomat va ser la seva destresa en el dibuix. El museu n'exposarà una vintena de Viladomat i dels continuadors del seu mestratge, Manuel i Francesc Tramulles.
  • Museu de Lleida: la mostra se centrarà en el caràcter narratiu i de pedagògic de l'obra de Viladomat. Inclourà el cicle de la vida de Sant Francesc de l'antic claustre franciscà de Barcelona, actualment conservat al Museu Nacional d'Art de Catalunya, 'Jesús entre els doctors del temple, propietat del Museu de Montserrat, i una 'Santa Quitèria davant una vista inèdita de la Lleida del segle XVIII.
  • Museu de Mataró: l'entitat va dedicar la primera antològica a Viladomat. Ara inaugurarà 'Descobertes', una exposició complementària a aquella formada per obres inèdites o poc vistes en públic.
Cargando
No hay anuncios
  • Museu-arxiu de Santa Maria de Mataró: conté el conjunt dels Dolors de l'església de Santa Maria de Mataró, un dels millors espais barrocs conservats a Catalunya.