Cultura27/04/2016

El Tantarantana descobreix '17 simpàtiques maneres d'acabar amb el capitalisme'

La tercera obra del Cicló és una "faula" sobre la problemàtica política i social del món contemporani a càrrec de la Cia Casa Real

Núria Tarragó
i Núria Tarragó

BarcelonaDesprés de 'Mars Joan', una comèdia de la companyia Dara inspirada en un projecte real que vol crear la primera colònia humana a Mart, aquest divendres 28 d'abril arriba al Teatre Tantarantana la tercera obra del Cicló d'aquesta temporada. Es tracta de '17 simpàtiques maneres d'acabar amb el capitalisme', una proposta humorística de la Cia Casa Real que es podrà veure fins el 22 de maig a la sala Baixos22, en el marc de la segona edició del cicle de companyies independents de Barcelona, que vol donar suport als col·lectius teatrals que treballen de forma autogestionada.

Els dramaturgs i directors de l'obra, Raquel Loscos i Salvador S. Sánchez, presenten una "faula" que vol plasmar la "problemàtica política i social" del món contemporani, des del "sentiment crític". Però no només plantegen preguntes que portin a l'espectador a reflexionar sobre el sistema capitalista actual, sinó que també proposen possibles "respostes revolucionàries que ho volen canviar tot". Així doncs, '17 simpàtiques maneres d'acabar amb el capitalisme' és fruit de la suma de totes les "eines expressives de la postmodernitat", sobretot de la "imaginació", per presentar un conjunt de "propostes senzilles i divertides que comportarien la fi del sistema".

Cargando
No hay anuncios

L'espectacle compta amb "dues línies narratives que es van entrellaçant": per una banda, s'expliquen quatre històries protagonitzades per quatre actrius (Rocío Manzano, Sara Sansuan, Anna Tamayo i Laura Vila Kremer) que arriben a un punt de conflicte arrel de problemes personals i intenten canviar la seva vida. La fusió d'aquestes "quatre accions de rebel·lió individuals" acaba tenint una repercussió social molt gran, amb conseqüències tant "exagerades i desmesurades" que poden comportar la "caiguda de les principals multinacionals, entitats financeres i potències polítiques del món". D'altra banda, la proposta es combina amb la presentació d'un manual que porta el títol de l'obra i que engloba aquests 17 mètodes que pretenen acabar amb el sistema capitalista.

Tal com explica Sánchez, es tracta d'un "conte distorsionat" en què es parteix de "situacions quotidianes amb les quals el públic es pot sentir identificat" que es "deformen" en tots els nivells: pel que fa al muntatge hi ha elements que desentonen, en l'espai s'han girat les perspectives, així com el text i el desenvolupament dels personatges són molt peculiars. Fins i tot el procés de creació de l'obra va fugir de les eines convencionals, ja que, segons Ferran Murillo, gerent i productor del Tantarantana, la Cia Casa Real és una de les "companyies més actives que compta amb un gran equip de creadors darrere".