El Cercle de Cultura demana una reforma profunda del sector cultural
L'entitat presenta un manifest en contra de les retallades i proposa noves fórmules per resoldre "el dèficit crònic" de Cultura
BarcelonaAmb el "Manifest a favor de l'excepció cultural', el Cercle de Cultura reivindica que no es retallin els pressuposts destinats a cultura i proposa, segons ha explicat el seu vicepresident, Xavier Bru de Sala, "conceptes innovadors" perquè "l'administració de la cultura necessita profundes reformes". El Cercle ha manifestat la seva "satisfacció" pel nomenament d'un dels seus impulsors i encara soci, Ferran Mascarell, com a Conseller de Cultura. I "amb la mateixa contundència" ha volgut expressar la seva "no satisfacció respecte als recursos econòmics que el Govern de Catalunya destina a la Cultura".
No es pot retallar el que ja està molt retallat. El pressupost destinat a Cultura es mou a l'entorn d'1%, un percentatge molt per sota d'altres països i regions europees. "És tan poc el que s'esmerça en cultura", ha lamentat el president del Cercle de Cultura, l'editor Pere Vicens. Si encara es retalla més: "Molta gent en sortirà tocada i malparada, sobretot el país", ha dit Vicens. "Una reducció del pressupost de Cultura és indiscutiblement una reducció sobre la reducció" alerta el Cercle en el seu Manifest.
En opinió de l'economista i un dels vocals del Cercle, Xavier Marcé, "les retallades lineals són discutibles, la cultura es pot gestionar de manera més eficient". El Cercle proposa un nou marc jurídic i econòmic perquè el sector cultural s'adapti al segle XXI: "No podem plantejar la cultura com els nostres avis noucentistes", ha assegurat Marcé.
El Cercle proposa, entre altres coses, una Llei de finançament privat de la cultura -més enllà de la llei de mecenatge- a escala catalana. Millorar l'accés als mercats, eines de propietat intel·lectual pròpies, perquè segons el Cercle "Catalunya pateix d'un diferencial negatiu entre la generació de drets i el rendiment que d'ells retorna a Catalunya", i una "adequada arquitectura d'informació (estadística, comptable i administrativa) sobre el sector que li permeti una anàlisi precisa i un seguiment acurat e les activitats culturals i creatives".
El Cercle de Cultura també reclama un canvi de mentalitat. "L'economia genera recursos per la cultura però també pot ser a la inversa, la cultura també pot generar recursos econòmics", ha explicat l'economista Ezequiel Baró. "La cultura ha estat massa condicionada per la vida política, hi ha un excés de 'curterminisme', al qual ara s'hi afegeix una crisi econòmica", conclou Baró.
El Cercle ha decidit no adherir-se a la convocatòria de diferents gremis d'artistes del proper 21 de març, perquè el seu objectiu no és "sortir al carrer sinó fer-nos sentir en el diàleg", ha assegurat Vicens. El Cercle ja ha fet arribar el Manifest al conseller de Cultura.