Cultura01/06/2018

El CCCB sí que acosta els presos polítics

L'obra de Santiago Sierra censurada a Arco s'exposa al CCCB fins al 17 de juny

Laura Serra
i Laura Serra

BarcelonaEls conflictes del World Press Photo encara cremen les parets de les sales d'exposicions del CCCB, que ja ha obert portes a la mateixa sala una nova exposició d'alt voltatge polític, la de 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' de Santiago Sierra, l'obra que es va vetar a la fira Arco el febrer passat. L'empresari i col·leccionista d'art Tatxo Benet la va comprar en el moment que es va produir la polèmica i la va cedir perquè s'exposés al Museu de Lleida al març –amb xifra rècord de visites: 7.153 persones–. Ara arriba a Barcelona, on es podrà veure gratuïtament fins al 17 de juny. Aquesta setmana el Parlament Europeu s'ha negat a exposar-la, com havia proposat ERC, perquè podria crear "reaccions adverses" i interferir en la feina del Parlament d'Estrasburg.

Tot i que la forma de la sala ha obligat a modificar la disposició de les fotografies, la peça es manté intacta, amb 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats –entre els quals hi ha Jordi Sànchez i Oriol Junqueras– que representen 74 persones "que han estat condemnades per les seves idees, particularment en els àmbits abertzale i anarquista, tot i que no exclusivament", escriu en la introducció a la mostra l'artista, que no ha assistit a la inauguració. El que sí que ha canviat és un dels casos que hi denunciava: ahir mateix els set joves d'Altsasu van ser condemnats a presó però no per terrorisme. També hi ha els casos dels titellaires de Madrid, d'activistes del 15-M, de 'Ciutat Morta', de grups ecologistes i els periodistes d''Egin', entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

El director del Centre de Cultura Contemporània, Vicenç Villatoro, s'ha posat la bena abans de la ferida i ha justificat que aculli l'obra afirmant que "el CCCB és un espai públic neutral en el els debats conjunturals però no és ni vol ser neutral en els debats de fons que toquen temes culturals: no vol ser neutral en la defensa de les llibertats i de la llibertat d'expressió, dels mètodes pacífics i democràtics per a la consecució d'objectius polítics i en la protesta en contra de qualsevol forma de persecució política", ha afirmat. Villatoro ha afegit que "tant pel text com pel context, tant per la peça en si com per la seva peripècia pública" l'obra de Sierra entronca amb la línia de reflexió que té oberta el CCCB sobre la llibertat d’expressió i que cada any té més o menys pes en la programació al voltant del Dia Orwell, que enguany se celebra entre el 5 i el 13 de juny i inclou activitats com una conferència de l'activista Masha Gessen, la projecció de 'Tijera contra papel' dins el BCCFF i una taula rodona en què participaran els rapers encausats Elgio i Pablo Hassel, entre altres activitats.

El tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens ha defensat la "repolitització de l'art" però lluny "del control del poder" i alhora ha afirmat, davant de la germana del conseller Toni Comín, que Barcelona ha de ser "un bastió en la defensa dels drets i les llibertats" en uns "temps excepcionals, foscos i d'ignomínia, de vulneració de drets i de barbaries, on convivim amb refugiats, exiliats i presos polítics que estan lluny dels seus lligams i de la seva terra". El delegat de Cultura de la Diputació, Juanjo Puigcorbé, ha atacat un estat repressor i censurador i ha apuntat un nom que ja es podria afegir a la galeria de presos polítics, el del raper Valtonyc. Un nou cas que contradiria –un cop més– la resposta que va donar el llavors ministre de Justícia Rafael Catalá a Arnaldo Otegi el 2016: "En una democràcia no hi ha presos polítics".