Cultura

"Quan serà independent, Catalunya?": el CCCB pot respondre aquesta pregunta i 200.000 més

El centre de cultura celebra 30 anys inaugurant dues instal·lacions d'intel·ligència artificial i programant concerts, conferències i portes obertes a les exposicions

Barcelona"Què en penses, del patriarcat?", demana un visitant a la intel·ligència artificial que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acaba d'instal·lar al vestíbul, Torn de preguntes, amb motiu del trentè aniversari. I la màquina respon: "Crec que el patriarcat, com a sistema històric de poder i governança fundat pels patriarques des del començament de la humanitat, ha obstaculitzat l'aparició d'una veritable igualtat de gènere i una societat matriarcal". Ideada pel col·lectiu Estampa, la instal·lació artística pot respondre aquesta pregunta i 200.000 més perquè ha estat alimentada amb les 2.300 conferències que el centre ha arxivat durant tres dècades d'activitat constant.

"La intel·ligència artificial combina de maneres imprevisibles i no sempre fiables tota la informació", comenta Judit Carrera, actual directora del CCCB. "Aquesta instal·lació i l'altra que presentem, La conferència infinita [que escriurà les intervencions de trenta ponents, des de Marina Garcés a Mireia Calafell, passant per Juan Pablo Villalobos, Lucía Lijtmaer i Xènia Dyakonova], mostren la insubstituïble capacitat humana per pensar –afegeix Susana Arias, responsable del departament de mediació del CCCB–. La nostra intel·ligència pot ser assistida per les màquines, però mai serà substituïda per elles. Els ponents escriuran a partir del que la intel·ligència artificial hagi imaginat basant-se en el títol de les seves intervencions".

Cargando
No hay anuncios

Jugar amb Torn de preguntes és senzill i és una mica addictiu. Cal plantejar-li la pregunta amb claredat i esperar uns segons perquè elabori la resposta. "Quan serà independent, Catalunya?" "És un procés complex que implica el consentiment de totes les parts implicades i no tinc una resposta definitiva sobre quan passarà". "Acabarà amb el periodisme, la intel·ligència artificial?" "No. Però pot canviar el paper dels periodistes a mesura que sorgeixen nous mecanismes d'informació, amenaçant la indústria dels mitjans de comunicació tradicionals". Aquesta instal·lació i La conferència infinita estaran actius durant tot el mes de març per celebrar els trenta anys de vida del CCCB, "un model d'èxit i innovador, sense col·lecció pròpia, un espai de trobada i coneixement amb ànima, basat en la interacció amb la ciutat i el món", recorda Judit Carrera. El centre celebrarà l'aniversari també aquest cap de setmana: començarà amb una festa musical divendres, programada per la DJ Meritxell de Soto, i continuarà dissabte amb una conversa entre la filòsofa Carolin Emcke i el físic i biòleg Ricard Solé i un concert de Carles Viarnès amb visuals d'Alba G. Corral. Divendres, dissabte i diumenge hi haurà també jornada de portes obertes a l'exposició IA. Intel·ligència artificial.

Nou programa de residències

En trenta anys d'història, pel CCCB han passat presencialment més d'onze milions de visitants per les seves gairebé 200 exposicions i més de 6.700 activitats. El centre també ha irradiat una voluminosa producció escrita, amb més de 300 publicacions, com ara els 115 títols de la col·lecció Breus, amb aportacions d'alguns dels ponents més destacats, entre els quals hi ha Judith Butler, Angela Davis, Rosi Braidotti, Pankaj Mishra i Zygmunt Bauman.

Cargando
No hay anuncios

"Durant aquests últims trenta anys, el món ha canviat molt, però la reflexió crítica i pausada, un dels nostres punts forts, és més important que mai", afirma Judit Carrera. En aquestes tres dècades, "el mapa d'institucions català s'ha estabilitzat", però hi ha dues direccions en què cal treballar, segons la directora: "El sistema dels grans equipaments públics continua sent fràgil pressupostàriament. El camp que més ens preocupa, però, és la creació, que necessita molt més suport del que rep actualment".

En aquest sentit, el CCCB ha aprofitat l'aniversari per presentar un nou programa de residències internacionals, dotat amb 500.000 euros, aportats en part per la Fundació Privada Mir-Puig. "Fins al 2026, Barcelona acollirà cada any tres figures internacionals del pensament i la creació, durant un període de tres mesos, amb l'objectiu que es vinculin amb agents culturals de la ciutat i del territori", avança Carrera. El primer serà Patrick Radden Keefe, periodista del New Yorker i autor de No diguis res, que presentarà un cicle de conferències sobre George Orwell durant els mesos de juny i juliol. La segona serà Eliane Brum, activista i assagista, que serà al CCCB per explicar "el món del col·lapse climàtic", segons explica des de l'Amazònia, i per "posar en valor els pobles indígenes que han ajudat a preservar el món, a diferència del món patriarcal, blanc i binari que l'està destruint".