"Catalunya ja us espera": els versos desconeguts que Pere Quart va dedicar als estudiants de Nou Barris
El 1978 el poeta va escriure un poema a uns alumnes amb qui havia compartit una classe
"Perdoneu la meva queixa,
nois i noies!
Heu de créixer
si pot ser sense retard!
Catalunya ja us espera
i us passarà la bandera
perquè onegi en terra i mar!
La resta no és més que enveja
d'un vell que rapapieja,
per mal nom dit".
Són les últimes paraules d'un poema que suposadament va escriure el poeta sabadellenc Pere Quart, el pseudònim de Joan Oliver (1899-1986), el febrer 1978 als 39 estudiants de la classe Moby Dick de l'Institut Escola Antaviana de Nou Barris. Un professor l'havia convidat a compartir una classe amb els seus estudiants i pocs dies després el poeta els va escriure uns versos agraint-los l'estona que havien passat junts. El text l'ha fet públic a través de les xarxes el també poeta, escriptor i professor Roc Casagran: "Vaig rebre una carta d’un exprofessor que m'explicava que el 1978 treballava a Nou Barris amb estudiants provinents, la majoria, d'Andalusia, i va iniciar un projecte per portar escriptors catalans a la classe –explica Casagran–. Em va fer arribar el poema de Pere Quart perquè creia que era força desconegut".
El poeta i els infants
Oliver era molt hàbil a l'hora de fer poesia a partir de circumstàncies: una celebració familiar, l'homenatge a un company, l'expressió d'afecte i d'amistat, algun fet que despertés el seu esperit sarcàstic... I, de fet, té bastants poemes dedicats als infants. És el cas, per exemple, del que va escriure a la seva neta Alba quan va fer dotze anys. Com en el que ha publicat Casagran a les xarxes, hi ha una certa tristesa pel fet de deixar enrere la infància però també un punt d'optimisme "Estic segur que és un poema de Joan Oliver, m'encaixa bastant amb altres poemes que havia escrit –detalla Casagran–. Hi ha un punt d'amargura perquè quan l'escriu ja és molt gran però a la vegada els diu als estudiants que han de volar i que han de fer seva aquesta terra".
Després de rebre el poema, Casagran va consultar l'antologia de poesia de Pere Quart publicada per Proa i va comprovar que el poema no hi apareixia. El professor Jaume Aulet també li va confirmar que el poema no es troba en el fons del seu catàleg. Tanmateix, a través de les xarxes Casagran va descobrir que hi havia un llibre de poesia infantil, Mites i somnis, un recull de d'Eulàlia Valeri amb il·lustracions d'Irene Bordoy, publicat per Esparver, on apareixien els versos dedicats als infants de la Moby Dick. "Està publicat, però d'una manera molt residual", remarca Casagran. Al poema, Pere Quart també fa referència al nom de la classe: "Ja no creuen amb fe franca / en una balena blanca / batejada Moby Dick, / ni somien amb delícia / en la germaneta Alícia / que anà a un país molt bonic...".
Oliver sempre va tenir una gran capacitat per a l'humor. En els seus primers poemes acostumava a satiritzar i parodiar la burgesia, però la derrota de la Guerra Civil i l'exili van transformar força la seva poesia. El 1948 va retornar a Catalunya i va ser sempre una veu molt crítica amb la dictadura.