Casanovas tanca la trilogia sobre la identitat amb ‘Vilafranca’
L’autor convida l’espectador a fer de ‘voyeur’ en un dinar familiar
BarcelonaEl dramaturg Jordi Casanovas s’ha proposat que l’espectador se senti com un voyeur en la seva última obra, Vilafranca. Un dinar de Festa Major.Vol que sigui tan a prop com sigui possible -les grades sortiran del mateix escenari- dels onze actors que interpreten una família que es retroba per dinar, com ha fet sempre, per la Festa Major de Vilafranca. Aquest, però, pot ser l’últim àpat plegats, perquè el patriarca té una malaltia mental. “És la història d’una família que veu que el pal de paller, el pare, està desapareixent. Fins aquest moment era qui assumia la responsabilitat de resoldre tots els problemes”, explica Casanovas. La data en què se celebra el dinar també marca el final d’una època: és el 30 d’agost del 1999, abans de l’entrada de l’euro i de l’atemptat de les Torres Bessones del 2001.
Serà un dinar tens: hi haurà baralles, desafiaments, enemistat, despit, rancúnies i pugnes per un tros de vinya que s’ha revaloritzat. “És una història volgudament local. He revisat diferents autors, des d’Anton Txékhov fins a Tennessee Williams, que han parlat de temes universals des del localisme”. A l’obra hi ha moltes referències a carrers i llocs de Vilafranca -Casanovas ho coneix bé perquè hi va néixer-, però cada espectador hi pot trobar “una referència personal, reconèixer alguna cosa molt pròxima en algun dels personatges”, assegura l’autor i director.
Amb aquesta història sobre una família catalana tradicional Casanovas tanca la seva trilogia sobre la identitat, que va iniciar amb Una història catalana (premi Butaca al millor text el 2009 i reestrenada a la Sala Gran del TNC el 2013) i va continuar amb Pàtria (estrenada a El Canal i al Teatre Lliure l’octubre del 2012), que va ser premiada amb el premi Ciutat de Barcelona.
L’obra s’estrenarà el 19 de febrer a Vilafranca del Penedès, que serà, durant tot el 2015, capital cultural catalana. Després, i fins al 29 de març, es podrà veure a Vic, Granollers, Sant Cugat del Vallès, Viladecans i Manresa. El fundador i director artístic de la Sala FlyHard fins al 2013 no descarta que també acabi programant-se a la capital catalana. “Esperem que tingui una vida llarga i que aquesta vida llarga passi per Barcelona”, assegura.
Vilafranca. Un dinar de Festa Major no era l’obra que havia de tancar la trilogia. “Inicialment era al revés. Era la que obria la trilogia, però necessitava temps, estar en el moment vital idoni”, detalla Casanovas. L’autor i director també ha necessitat qui la financés. “Era complex tirar-la endavant, necessitava una conjunció d’astres, que finalment s’ha produït amb Els Teatres Amics”, afirma. Aquesta associació formada per L’Atlàntida de Vic, l’Atrium Viladecans, el Kursaal de Manresa, el Teatre-Auditori de Sant Cugat i el de Granollers ha produït l’obra amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
“És una obra molt mastegada des de fa molt de temps -diu Casanovas-. Era un text obert i els actors han anat aportant capes als seus personatges. Cadascun d’ells pot ser un de nosaltres”. Marta Angelat, David Bagés, Manel Barceló, Georgina Latre i Marc Rius formen part de l’equip actoral de Vilafranca. Un dinar de Festa Major.
Amb la presentació de l’obra de Casanovas, l’Ajuntament de Vilafranca va fer públiques les més de 160 activitats que té programades per celebrar la capitalitat cultural. “No hem fet un programa on tot sigui políticament correcte perquè és previsible i avorrit”, afirma l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull. Entre altres activitats hi haurà el festival de música Hivernacle, amb Albert Pla i el cantautor anglès Steve Folk; la Fira de la Cuina del Vi, debats, tertúlies filosòfiques, el Festival Eva, dedicat a la narració oral, o el festival dels murals amb intervencions artístiques a diferents espais de la població.