Jordi Carbonell, Liz Castro, Softcatalà i Casa Ametller guanyen els premis Pompeu Fabra 2016
Els guardons reconeixen el foment de la llengua catalana i s'entregaran el 12 d'abril
BarcelonaEls guanyadors dels sisens premis Pompeu Fabra són el polític i filòleg Jordi Carbonell, Softcatalà, l'escriptora i traductora Liz Castro, l'empresa Casa Ametller, l'Anglo-Catalan Society i l'associació Punt de Referència. Els noms s'han anunciat aquest divendres però l'entrega es farà el 12 d'abril a l'Auditori del Palau de la Generalitat en un acte presidit pel conseller de Cultura, Santi Vila. La direcció general de Política Lingüística del departament de Cultura va impulsar els premis el 2008 amb l'objectiu de reconèixer les aportacions al foment de l'ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses o organitzacions.
El polític i filòleg Jordi Carbonell rebrà un reconeixement a la trajectòria professional, científica o cívica. Nascut el 1924, el seu recorregut és molt extens. És llicenciat en filologia romànica, va ser lector de català a la Universitat de Liverpool, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i president d'ERC entre el 1996 i el 2004.
L'escriptora, editora i traductora Liz Castro ha obtingut el premi Pompeu Fabra a la incorporació a la comunitat lingüística catalana. Nascuda als EUA, és coneguda pel seu activisme cultural i polític. Té una editorial, Catalonia Press, amb la qual publica llibres sobre Catalunya als EUA.
L'organització Softcatalà ha guanyat el guardó de comunicació i noves tecnologies per la seva contribució a fer del català una llengua d'ús habitual en la informàtica, internet i les noves tecnologies. És una associació sense ànim de lucre nascuda el 1998 que ha impulsat la traducció al català de centenars de programes que s'utilitzen àmpliament.
El premi Pompeu Fabra al voluntariat lingüístic ha estat per a Punt de Referència. Aquesta entitat sense ànim de lucre catalana ofereix acompanyament i suport al col·lectiu de joves que han d'emprendre la seva vida adulta un cop surten dels centres on han viscut sota la tutela de la Generalitat de Catalunya.
L'empresa Casa Ametller ha obtingut el guardó de l'àmbit socioeconòmic per la implantació del català en els seus productes i eines de comunicació. La seva explotació agrícola funciona directament a través d'una xarxa de botigues pròpia implantada a diversos punts del territori.
L'associació acadèmica Anglo-Catalan Society ha obtingut el premi Pompeu Fabra a la projecció i difusió de la llengua. Aquesta entitat, constituïda el 1954 a Oxford, té per finalitat promoure el coneixement de la cultura catalana a la Gran Bretanya i a Irlanda, i fomentar les relacions culturals amb les comunitats catalanoparlants.