Música
Cultura23/03/2022

Què fem amb les cançons tòxiques que ens estimem?

Núria Graham, The Sey Sisters, Marina Herlop i Queralt Lahoz interpretaran temes sobre l'amor romàntic en un ràdioxou a L'Auditori

Barcelona"A guy like you should wear a warning / It's dangerous, I'm falling / There's no escape, I can't wait / I need a hit, baby, give me it / You're dangerous, I'm loving it", canta la Britney Spears a Toxic. La lletra normalitza l'amor tòxic i desigual, però durant molts anys a ningú li havien saltat les alarmes, com tampoc ha passat amb moltíssimes altres cançons que transmeten la idea d'un amor romàntic basat en la dependència i la submissió. Molts són temes d'èxit que han sonat i sonat a les ràdios, als concerts i a les discoteques, i que per a molta gent són una màquina del temps a moments i èpoques boniques. El moviment feminista n'ha desemmascarat l'essència, però què hem de fer ara amb totes aquestes cançons que ens estimem i que ja no escoltem de la mateixa manera?

L'Auditori buscarà la resposta amb un ràdioxou organitzat amb Hidden Track Records i Radio Primavera Sound que porta per títol Amor odi, tindrà lloc el 25 de març i funcionarà com un espectacle-concert. "Revisarem cançons que hem cantat durant tota la vida, però que des de la mirada del segle XXI, les seves lletres ens resulten doloroses i intolerables", explica la directora de Radio Primavera Sound, Marta Salicrú. Presentat per AL-V, l'espectacle repassarà algunes d'aquestes cançons interpretades en directe per Queralt Lahoz, Núria Graham, Clara Viñals (Renaldo & Clara), Marina Herlop, The Sey Sisters, Sandra Monfort i Ikram Bouloum.

Cargando
No hay anuncios

Un repertori íntegrament femení

El repertori s'ha fet seleccionant temes pop de les últimes dècades i "per casualitat" ha sortit una llista íntegrament amb artistes femenines. Sense revelar les cançons per no espatllar la sorpresa, Salicrú avança que hi haurà temes de Britney Spears, Lana del Rey, Blondie, Lesley Gore, Cecilia, France Gall, The Crystals, Tammy Wynette, algun clàssic del pop català i alguna cançó infantil. "Com a melòmana potser m'han donat la vida, però també les podem responsabilitzar d’alguns problemes en les nostres relacions sexoafectives. Poden haver plantat llavors perquè tinguem tolerància cap a certa violència masclista i perquè veiem amb un glamur perillós certs comportaments obsessius i gelosies castradores", afirma Salicrú. Durant el xou, les intèrprets recordaran aquestes cançons i conversaran sobre elles, perquè no es tracta de vetar-les sinó de prendre consciència del que transmeten. "No es tracta de cancel·lar-les sinó d'acostar-nos-hi, donar-hi una volta i ser conscients del que passava fa uns anys", afirma AL-V.

Cargando
No hay anuncios

L'espectacle estarà guiat per l'alter ego drag queen d'Alvie Gual-Cibeira, un artista que s'ha encarregat de conduir les sessions drag de la Sala Apolo. Amb aquest ràdioxou s'enfronta a un projecte diferent. "Sovint treballo des de la improvisació, però aquí tindrem un guió per a tot el xou. Serà diferent, em servirà per posar-me a prova", assenyala el presentador. A banda de la part musical, l'espectacle també inclourà una part de poesia de la mà de Mireia Calafell, una performance de Daniela Blume i un monòleg de Març Llinàs. Tot plegat estarà relacionat amb la idea de l'amor romàntic i la toxicitat emocional, per combatre'n l'impacte. "Totes aquestes cançons poden agradar-nos musicalment, però la visió de l’amor que transmeten és tòxica i negativa –subratlla Salicrú–. No podem deixar que això fonamenti la manera com ens relacionem".