Teatre i cinema

Campanya popular per reobrir l'Espai Texas, "l’únic lloc del món on es farà només cinema en català"

Els promotors obren un micromecenatge per convertir l'espai en un teatre-cinema

Els promotors de l'Espai Texas, aixecant la persiana dels antics cinemes Texas de Barcelona.
16/03/2023
3 min

Barcelona"Estem bojos, estem bojos", es deia la productora Isona Passola passejant per dins de les sales del cinema Texas, que ara està tancat. Aquest espai, situat al capdamunt del carrer Bailèn de Barcelona, reobrirà a la tardor i serà l’únic de la ciutat que unirà teatre i cinema. Dues sales de cinema funcionaran amb pel·lícules de reestrena en versió original subtitulada en català i cinema infantil doblat en català (a preus per sota dels comercials) i les altres dues sales es convertiran en un teatre amb 200 butaques a dues bandes. Aquest dijous s’ha presentat el futur Espai Texas, "l’únic lloc del món on es farà sempre només cinema en català", segons Passola.

"És un projecte que ens fa molta il·lusió, però és d’alt risc", admetia la productora de cinema, que s’ha aliat amb vuit socis més per aixecar el projecte: membres de la Sala FlyHard, membres de Dagoll Dagom, l’equip de la productora Barc i el productor de cinema Joan Teixidor. El cost de les obres i l’inici de l’activitat puja a 550.000 euros. Les administracions els han ajudat amb 270.000 euros i també compten amb aportacions privades, però la presentació d’avui ha servit per presentar una campanya de micromecenatge. Des d'Espaitexas.cat es pot contribuir a fer realitat el projecte amb aportacions de totes les quantitats, fins i tot s'obren als patrocinis de butaques i sales. Esperen aconseguir entre 40.000 i 150.000 euros. Passola, de fet, ja va fer una operació semblant per tirar endavant la pel·lícula L’endemà i va aconseguir 300.000 euros.

L’Espai Texas vol repetir l’èxit de públic que va tenir Ventura Pons programant només cinema en català. "Volem contribuir a la recuperació del públic del cinema i el teatre després de la pandèmia. A París i Berlín hi ha espais polivalents on hi ha música, cinema i sobretot bar. És molt important la fisicalitat", afirma Passola. Des que va tancar la sala de Ventura Pons, un col·lectiu de veïns de Gràcia va batallar per "salvar els Texas". Òmnium Cultural va fer de mediador per buscar el nou propietari, quan la família Payàs se'l va voler vendre. Els compradors són un grup d'empresaris vinculats a l'allotjament turístic i la restauració, Tirten Invest SL.

A les dues sales de cinema, amb 240 localitats, s'hi farà "cinema europeu prèmium", però també blockbusters per a joves: "Tindrem crispetes". El teatre servirà per donar "suport a la creació i a la dramatúrgia catalana contemporània, l'autoria novella i les companyies de casa, sense renunciar a la comercialitat i l’entreteniment", segons Sergio Matamala. Es planteja com una sala entre el teatre independent i el comercial; seria el següent pas després d'estrenar a la Sala FlyHard (de 50 localitats). "Hi ha molts projectes que no troben lloc per fer teatre amb companyies petites", assegura Anna Rosa Cisquella. La voluntat és que a les sales hi pugui passar de tot a totes hores, des de cinema per a escoles a la gravació d'un podcast. El bar serà un espai de trobada important, asseguren. L'arquitecte que farà les obres és el que ha fet el Teatre Lliure de Gràcia i de Montjuïc, Francesc Guàrdia.

Aquest cap de setmana el projecte es presentarà als veïns. Serà el dia 18 al migdia, al passeig de Sant Joan. I tot el cap de setmana hi haurà portes obertes. "És un espai per a Gràcia, per a Barcelona i per a Catalunya", sentencia l'equip de socis. "La gran obsessió és que tornin les cues al Texas", diuen. El lema que han estudiat: "Menys Tinder i més Texas".

stats