Cultura08/01/2020

La Calòrica treu la pols de la seva reina Isabel tragicòmica, genocida i inquisidora

El Lliure celebra el 10è aniversari de la companyia reposant la seva primera obra

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaLa companyia La Calòrica va debutar fa una dècada amb l'obra Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I, "un Joan Yago imitant Shakespeare", bromeja el director de la companyia, Israel Solà. La van representar a l'Institut del Teatre, al teatre Versus durant dos mesos i mig i van fer una petita gira. Ben aviat van tenir ganes de reposar-la, però van decidir que no es volien "estancar", com recorda Solà, i continuar desenvolupant nous projectes. Ara li ha tornat a arribar l'hora a aquesta visió tragicòmica i punyent d'Isabel la Catòlica, i el Teatre Lliure de Gràcia la reposa a partir d'aquest divendres i fins el dia 31 per celebrar el desè aniversari de la companyia. Per al director del Lliure, Juan Carlos Martel, aquest espectacle fundacional és una ensenya d'uns artistes que se n'han sortit en un panorama "moltes vegades devastador". "És com el primer amor", diu l'actriu i dramaturga Carla Rovira, que va participar en el primer muntatge de l'obra i després va seguir el seu propi camí. Ara ha tornat per posar-se dins la pell d'un cardenal. El fet que la reina la interpreti un home i que una dona es posi dins la pell d'un clergue és una de les claus amb què la companyia dona a entendre que no es prenen seriosament la temàtica de l'obra.

Cargando
No hay anuncios

"Hem lluitat contra el descontentament i el record que tenim de l'obra", diu Solà, abans de l'estrena de la reposició. I com no podia ser d'una altra manera, hi participen tots els integrants actuals de la companyia: els intèrprets Xavi Francés; Aitor Galisteo-Rocher, l'encarregat de posar-se en la pell de la reina; Esther López, Marc Rius i Júlia Truyol, i l'escenògraf Albert Pascual. Quan Martel els va demanar si tenien un desig per d'aquí a deu anys, Galisteo va bromejar amb tornar a muntar Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I: "Això semblarà Mar i cel, fer-la cada deu anys".

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I tanca el primer semestre del programa del Lliure i reflecteix l'afany de Martel per obrir la porta a professionals a la vintena, una edat semblant a la que tenien els fundadors del Lliure quan van engegar el teatre. Una altra raó per la qual ha volgut treballar amb La Calòrica és el seu compromís: "Fan teatre polític, independentment del to", diu Martel. "Fent aquest espectacle vam trobar un to greu i seriós però alhora molt esbojarrat, i vam adonar-nos que ens identificàvem amb aquest humor", diu el dramaturg Joan Yago. "La política va entrar de manera conscient amb l'espectacle L'editto bulgaro –afegeix–, i des d'aleshores no l'hem deixat mai enrere. A la reposició de Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I no hi hem afegit idees noves , però hem afinat les existents". Una de les qüestions que ha hagut d'ajustar per la força són les referències a la història d'Espanya, en vista de tot el que ha passat a Catalunya l'última dècada. També han tingut en compte qüestions de gènere: "Hi ha un moment de violència masclista directa. No l'hem tret, però l'hem tractat de la manera que es mereix", diu Yago. També han aprofundit en les raons per les quals Joana la Boja perd el seny, una de les quals és "l'amor romàntic".

Cargando
No hay anuncios

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I és una tragicomèdia que critica l'afany ridícul de voler aferrar-se al poder a tota costa i la megalomania. "La història transcorre a la cort castellana. Isabel I i el seu marit estan esperant la filla perquè la reina s'està morint. El pla no es compleix i s'adonen que tot se'n va en orris", diu Solà. Per a Yago, la monarca és un personatge monstruós: la qualifica de "genocida" i li atribueix més greuges, com ara haver expulsat els jueus i els gitanos i haver sigut "la ideòloga" de la Inquisició". "Hem negociat entre el nosaltres d'aleshores i el d'ara", conclou Yago.