BARCELONACalle 13 completen avui a l'Hospitalet de Llobregat un dels cartells amb més entitat de la música llatina. El duo de Puerto Rico actuarà abans que Rubén Blades, amb qui van cantar junts la cançó La perla , inclosa al disc Los de atrás vienen conmigo (2008). Com el panameny, també René Residente Pérez i Eduardo Visitante Cabra fixen la mirada en els drames i els anhels de l'Amèrica Llatina. "Les nostres generacions s'assemblen. Hi ha una generació anterior que es va mantenir mig tranquil·la, per no dir una altra cosa, però els joves d'ara tornen a manifestar-se en diferents lluites i causes. Són joves conscients com els de la generació de Rubén Blades i Silvio Rodríguez, tot i que ara l'Amèrica Llatina està més desenvolupada econòmicament", diu Residente.
Sense novetat discogràfica des d' Entren los que quieran (2010), Calle 13 dediquen l'estiu a una llarga gira europea que els servirà per presentar composicions en contextos tan diferents com un festival de salsa i un de reggae . "També hem tocat en festivals de rock i de jazz", diu Visitante. "Tenim una proposta molt elàstica", afirma Residente. És una bona manera de descriure una música que aplega rock, hip-hop, pop i tota mena de ritmes llatins, de la cúmbia al candombe .
Des de Puerto Rico Calle 13 han escampat la seva proposta pel continent americà. Ara volen travessar l'Atlàntic. "M'agradaria entrar a Espanya per entendre el que està passant. Des de fora veig una indignació que s'ha quedat en malestar, i seria bo que fessin un segon pas, com el que van fer els estudiants a Xile. Quant fa que no es lluita aquí?", pregunta Residente. Calle 13 són observadors i curiosos. El detall d'incloure uns versos en català a El hormiguero denota un interès més enllà de la superfície.