Cinema

La bufetada de Will Smith i altres moments de la nit dels Oscars

L'actuació inicial de Beyoncé, la irreverència d'Amy Schumer i l'Oscar a l'actor sord Troy Kotsur han protagonitzat la gala

Will Smith plora durant el seu discurs d'agraïment dels Oscars
28/03/2022
3 min

BarcelonaCODA: los sonidos del silencio s'ha endut aquest dilluns els tres premis a què estava nominada, inclòs el de millor pel·lícula, i s'ha proclamat triomfadora dels Oscars. Però la gala s'ha vist deslluïda per una agressió de Will Smith al còmic Chris Rock per un acudit sobre la dona de l'actor.

Una broma cruel i una agressió històrica

"¿Això és real?", s'ha preguntat tothom quan Will Smith ha pujat a l'escenari dels Oscars per etzibar una bufetada a l'humorista Chris Rock, que acabava de fer un acudit de mal gust sobre la calba de la seva dona ("G.I. Jane 2? Em moro per veure-la"). Smith ha forçat el somriure al principi, però no Jada Pinker Smith, que ha parlat públicament del seu problema d'alopècia, provocada per una malaltia autoimmune. La bufetada de Smith a Rock ha estat rebuda al principi amb rialles incòmodes del públic, com si tot plegat estigués preparat. Però quan Smith ha començat a cridar "Treu-te el nom de la meva dona de la boca!" amb cara de boig el públic i els espectadors ja no han tingut dubtes sobre el que havia passat, ni que fos perquè el "fucking" de Smith és un gran tabú a la televisió nord-americana.

L'actor ha atacat en directe el còmic Chris Rock per una broma sobre la seva dona

El discurs d'agraïment més incòmode

La bufetada de Smith s'ha produït prop d'una hora abans de guanyar l'Oscar, així que l'actor ha tingut temps per adonar-se que el que havia passat podia passar-li una factura molt cara. En el seu discurs d'agraïment per l'Oscar a millor actor ha intentat justificar el que havia passat ("L'amor et porta a fer coses boges"), s'ha comparat amb el personatge que interpreta a El método Williams ("L'art imita la vida, semblo el pare boig, justament el que li deien a Richard Williams") i ha demanat disculpes –sense especificar-ne el motiu– a l'Acadèmia i els seus col·legues nominats, però no a Chris Rock. També ha comentat que "en aquest negoci has de deixar que la gent et falti al respecte i somriure, fer veure que no passa res". Tot això, entre llàgrimes que ell mateix ha aclarit que no eren de felicitat pel premi.

Discurs de Will Smith als Oscars

Beyoncé canta des de Compton

Compton és un dels barris de Los Angeles amb pitjor fama i amb una taxa de criminalitat més alta. Però també és el lloc on van créixer Venus i Serena Williams, així que Beyoncé l'ha triat per enregistrar la seva interpretació de Be alive, precisament a les pistes de tenis on Richard Williams entrenaven les seves filles. Retransmesa per satèl·lit i tan colorista i espectacular com els xous de la cantant, l'actuació ha servit per arrencar la nit dels Oscars.

Beyoncé canta 'Be alive' als Oscars

Un Oscar sense paraules

Amb el seu Oscar al millor actor secundari per CODA, Troy Kotsur s'ha convertit en el segon actor sord –i el primer home– que guanya el premi. El seu discurs, per tant, l'ha fet en llenguatge de signes mentre l'actriu coreana Yuh-Jung Youn li sostenia l'estatueta i un intèrpret verbalitzava les seves paraules. L'actor ha dedicat el premi "al col·lectiu de sords i al col·lectiu de discapacitats" i s'ha emocionat al recordar el seu pare, que va quedar paralític de coll en avall en un accident. Amb una gran experiència en el teatre de sords, Kotsur va estar a punt d'abandonar la interpretació fa només un parell d'anys.

Troy Kotsur rep l'Oscar al millor actor secundari

Amy Schumer, la llengua més verinosa

Els Oscars ja tenen el seu Ricky Gervais. Amy Schumer és la presentadora que més ha brillat en aquests Oscars gràcies al seu humor càustic i irreverent. Ha disparat els seus dards contra les pel·lícules (Being the Ricardos), els actors (Leonardo DiCaprio) i ella mateixa ("Soc Amy Schumer o, com em diuen a Hollywood, «Melissa McCarthy diu que no»"). El seu monòleg inicial ha posat el llistó humorístic molt alt a Wanda Sykes i Regina Hall, les altres dues presentadores.

Ariana DeBose, un Oscar doblement històric

El primer premi de la nit també ha sigut un dels més celebrats. Ariana DeBose se l'ha endut pel seu paper d'Anita a West Side story i ha fet història per partida doble: és el primer cop que dos intèrprets guanyen l'Oscar pel mateix personatge i paper (DeBose i Rita Moreno, que també feia d'Anita al primer West Side story) i és la primera actriu obertament queer que guanya un Oscar. "Si t'han qüestionat algun cop la teva identitat o has hagut de viure en zona de ningú, et prometo que hi ha un lloc per a nosaltres", ha afirmat l'actriu.

Ariana DeBose guanya l'Oscar a la millor actriu secundària per 'West Side Story'

Liza Minnelli i Lady Gaga

Coincidint amb el 50è aniversari de Cabaret, Liza Minnelli ha reaparegut als Oscars per presentar amb Lady Gaga l'Oscar a millor pel·lícula. L'actriu, en cadira de rodes i amb alguns problemes per llegir el seu text, ha necessitat en algun moment l'ajuda de Lady Gaga, sempre tendra i protectora amb ella. Minnelli pateix des de fa anys diversos problemes de salut provocats per una encefalitis vírica.

Liza Minnelli i Lady Gaga als Oscars
stats