Música

Bruce Springsteen ven les seves cançons per 441 milions d'euros

Sony Music ofereix una xifra rècord pel catàleg musical del Boss

Bruce Springsteen durant el concert al Camp Nou l'any 2016.
2 min

BarcelonaBruce Springsteen ha venut tot el seu catàleg musical a Sony Music per 500 milions de dòlars (441 milions d’euros). La venda inclou també els drets de publicació de les cançons. Segons va avançar Billboard, el Boss ha batut el rècord de Bob Dylan, que fa uns mesos va vendre el seu llegat musical a Universal per 400 milions de dòlars. La relació de Springsteen amb Sony –mitjançant Columbia Records– ve de lluny: és la discogràfica amb què ha treballat des de la publicació del primer àlbum, Greetings from Asbury Park, N.J. (1973), i amb la qual ha fet una trentena de discos.

Springsteen havia adquirit els drets de la seva música als anys 90 com a part d’una renegociació del contracte amb Sony després de quinze anys d’èxit continuat gràcies a discos com Born to run (1975), Darkness on the edge of town (1978), The river (1980) i Born in the USA (1984). En conjunt, de la discografia del Boss se n’han venut més de 120 milions de còpies arreu del món.

Un valor refugi

En una època en què la venda de discos era encara la principal font d’ingressos del sector musical, artistes com Springsteen van fer valer la seva posició per recuperar drets que havien cedit a les discogràfiques. També als anys noranta, d’altres, com David Bowie, van convertir els drets d’autor de les seves cançons en un producte financer: uns valors amb garantia real (asset-backed security) similars als productes hipotecaris que provocarien la gran crisi primer financera i després estructural del 2008.

Curiosament, arran d’aquella crisi, els drets editorials es van convertir en una mena de valor refugi per a fons d’inversió, i la pandèmia va accelerar una tendència que fins aleshores tenia unes dimensions rellevants però encara no de les magnituds estratosfèriques a què ha arribat la venda del catàleg de Bruce Springsteen. El punt d’inflexió va ser la venda de les cançons de Bob Dylan a Universal. Després van venir operacions similars en què el comprador era el fons d’inversió Hipgnosis, que en els últims dos anys ha adquirit les cançons d’artistes com Shakira, Chrissie Hynde (The Pretenders), Barry Manilow i del raper RZA (Wu-Tang Clan). Hipgnosis també va comprar el 50% de les cançons de Neil Young.

La discogràfica BMG va veure negoci en l’obra de Tina Turner, i fa uns mesos en va pagar 260 milions d’euros. I s’estima que Sony va comprar els drets de les composicions de Paul Simon per 340 milions. La llista creix cada mes, sobretot amb artistes veterans que converteixen els drets en liquiditat. És el cas de Bob Dylan (80 anys), Tina Turner (82), Paul Simon (80), Neil Young (76) i Bruce Springsteen (72). També hi té a veure que, per als futurs hereus, els diners són més senzills de gestionar que els drets de les cançons. Una altra motivació per vendre els catàlegs és un horitzó amb menys ingressos de la música en viu, ja sigui per l’edat dels artistes o perquè les circumstàncies pandèmiques han repercutit negativament en el seu compte corrent.

stats