Del 'bookcrossing' al 'bookcatching': s'escampen 600 llibres gratuïts a Barcelona per Sant Jordi
Alguns exemplars estaran amagats i només es podran aconseguir després de resoldre un seguit de pistes
BarcelonaA part de comprar els llibres de les parades, aquest Sant Jordi els lectors més desperts podran trobar exemplars a llocs tan poc habituals com els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), la Universitat Pompeu Fabra, els edificis de la Fundació Miró i el Museu Marítim. Aquests espais s'han sumat al 'bookcrossing' i els propers dies 'alliberaran' més de 600 llibres de forma gratuïta pels carrers de Barcelona.
L'intercanvi d'exemplars començarà aquest dijous. Des de les vuit del matí fins a les vuit del vespre, Abacus posarà en circulació 500 exemplars a les estacions, vestíbuls i trens de les línies del Vallès i del Llobregat dels FGC. Alguns dels títols alliberats seran novetats editorials d'escriptors com Jonas Jonasson, Mario Vargas Llosa, Juan Marsé, Òscar Dalmau, Pilarín Bayés i Roger de Gràcia.
El president de la cooperativa, Miquel Cabré, veu aquesta acció com "una manera lúdica de recordar que la lectura contribueix a fer ciutadans més inquiets i crítics i, per tant, més lliures". L'objectiu de la iniciativa és que els usuaris que trobin un títol el comparteixen després de llegir-lo, seguint amb la filosofia del 'bookcrossing'. Per això, els llibres estaran identificats amb un número per poder-los enregistrar al web abacus.coop/bookcrossing i crear un diari de viatge.
La 'caça' de llibres
L'intercanvi de llibres té una variant per als lectors més intrèpids, el 'bookcatching', que complica la recerca dels exemplars amb diferents proves. La Universitat Pompeu Fabra amagarà un centenar de títols per les seves instal·lacions del carrer Balmes i els lectors hauran de resoldre un joc de pistes per poder-los 'caçar'.
Els lectors amb preferències artístiques també tindran el seu espai. La Fundació Joan Miró se suma a la iniciativa i alliberarà tretze exemplars per Sant Jordi als diferents edificis que formen el 'Barcelona Miró Tour'. Per altra banda, el Museu Marítim amagarà una vintena d'obres a les Drassanes, al seu jardí i a les sales d'exposicions.
Bookcrossing en una sola direcció
Altres entitats, com l'Escola Municipal de Música de Sant Andreu, no només se sumen al 'bookcrossing' en la setmana prèvia a Sant Jordi, sinó que, des de fa dos anys, s'han convertit en un punt fix d'intercanvi d'exemplars. Malgrat que el centre busca fomentar el reciclatge de llibres, un dels treballadors, Santi Miguel, reconeix que la iniciativa només funciona en una direcció ja que de totes les obres que posen sobre la taula, només el 10% tornen.
El 'bookcrossing' es va començar a popularitzar a partir del 2001 per tal de fomentar l'intercanvi de llibres entre usuaris. Aquest moviment estableix uns llocs concrets on la gent pot 'alliberar' els exemplars i deixar-los a disposició de qui ho vulgui, de manera que converteix el carrer en una gran biblioteca popular.