Art

El bisbat de Barbastre denuncia per via civil el bisbat de Lleida i el Consorci per 111 obres de la Franja

Asseguren que són al museu "en dipòsit" i recorden que l'Església ja n'ha reconegut la propietat

Una de les obres de la Franja en litigi amb l'Aragó exposada al Museu de Lleida
Antoni Ribas Tur
13/02/2018
2 min

BarcelonaEs prolonguen els efectes de l’aplicació de l’article 155 en el cas Sixena. Després de precipitar el retorn a l’Aragó de 44 béns del monestir de Sixena del Museu de Lleida l’11 de desembre, ara ha fet que la reclamació de 111 obres més de la Franja del mateix museu agafi embranzida per la via judicial: amb les sentències vaticanes a favor, ahir el bisbat de Barbastre-Montsó va denunciar el de Lleida al jutjat de Barbastre per reclamar el retorn a l’Aragó de les obres, que estan protegides per la llei del patrimoni català. De les 111, se n’exposen una vintena, entre les quals destaquen el frontal de Tresserra, un retaule de la parròquia de Vilanova de Sixena, una arqueta de pastillatge catalana i un frontal d’altar romànic esculpit, tots dos provinents de la parròquia de Buira. El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va declinar fer declaracions ahir al vespre perquè encara no coneixia el contingut de la demanda.

El delegat diocesà de comunicació de la diòcesi de Barbastre-Montsó, José Maria Ferrer, afirma que el bisbat de Lleida va reconèixer en un acte de conciliació celebrat al jutjat de Lleida el 31 d’octubre de l’any passat que no és el propietari de les 111 obres, que no depèn d’ells retornar-les i que està “amb les mans lligades” perquè fer-ho depèn del Consorci del Museu de Lleida, on conviuen amb la Generalitat, l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià. “L’Església ja ho ha dit tot”, subratlla Ferrer. Pel que fa a les peces, afirma que són de “valor divers”, que estaven en una cinquantena de parròquies i que van ser portades a Lleida per raons de conservació i perquè no es perdessin “a títol de dipòsit”. Malgrat tot, assegura que entre els bisbes de Lleida i Barbastre tenen una bona relació. “No hi ha cap enfrontament personal”, conclou.

Una altra reclamació en camí

Mentre que el Museu de Lleida rep mostres de suport popular i del sector com l’única institució que explica l’art de la Franja, el litigi amb l’Aragó no li dona treva. Fa una setmana el govern de l’Aragó i els ajuntaments de Peralta de Alcofea i Berbegal van demanar poders al bisbat d’Osca per poder reclamar el frontal d’altar de Berbegal, dues taules gòtiques de sant Pere i sant Pau i la portada romànica de l’antiga hostatgeria del Tormillo, que està instal·lada a l’església de Sant Martí de Lleida des de finals del segle XIX.

Les reclamacions de Berbegal i Peralta de Alcofea, igualment amb el vistiplau vaticà, també es remunten a la segregació de les parròquies del bisbat de Lleida en territori aragonès del 1995. El 2010 la justícia civil va denegar al bisbe Joan Piris l’auxili judicial que havia demanat per poder retornar a l’Aragó els béns de la Franja i l’any següent no va admetre a tràmit la denúncia que li havien posat Peralta de Alcofea i Berbegal per un presumpte delicte d’apropiació indeguda.

stats