Reivindicació de cent anys de biblioteques públiques catalanes
L'exposició 'Biblio Tec' recorda la importància de la xarxa de biblioteques públiques a Catalunya –pioneres a tot l'Estat– i el procés de transformació tecnològica. Es podrà veure al Palau Robert fins al 10 de maig
BarcelonaEl Palau Robert inaugura aquest dimarts l'exposició 'Biblio Tec', una mostra que repassa la història de l'Escola de Bibliotecàries amb motiu del centenari de la seva creació. Organitzada per la Generalitat i la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, fa un recorregut cronològic des dels inicis de la institució d'ensenyament fins els canvis realitzats per adaptar-se a l'evolució tecnològica.
En aquest sentit, la mostra dóna a entendre que, malgrat pugui semblar tot el contrari, avui en dia la professió és més important que mai per la quantitat desmesurada d'informació que hi ha. L'Escola de Bibliotecàries, avui facultat universitària, va ser una institució creada per la Mancomunitat l'any 1915. El projecte inicial d'Eugeni d'Ors va ser desenvolupat per Jordi Rubió. Al 1922 ja hi havia vuit biblioteques populars repartides per les quatre províncies catalanes. Una dècada més tard, després del parèntesi de la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República va permetre que la xarxa de biblioteques continués creixent, fins al punt de popularitzar el servei de bibliobús durant la Guerra Civil.
La revolució informàtica
Després dels anys de franquisme –en què les biblioteques populars van tornar a estancar-se, com en temps de Primo de Rivera, i l'Escola de Bibliotecàries es va transformar en Escuela de Bibliotecarias–, la democràcia va permetre tornar a fer créixer el número de biblioteques i a millorar-ne els serveis. "A finals de la dècada dels 80 es van començar a informatitzar les biblioteques –recorda Teresa Mañà, una de les dues comissàries de l'exposició, juntament amb Mònica Baró–. A partir d'aquí va arribar l'autèntica revolució. Durant les dues últimes dècades, els bibliotecaris hem viscut una adaptació molt ràpida a les noves eines". Entre les últimes novetats destaca la presència creixent de biblioteques a les xarxes socials i la futura unificació del carnet de les biblioteques públiques.