Les Biblioteques de Barcelona comencen avui tres jornades d'aturades
Els treballadors denuncien falta de personal i una "presa de decisions erràtica i descoordinada"
BarcelonaLa Fira Internacional del Llibre, Liber 2016, va concedir el Premi Foment de la Lectura als centres de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la demarcació de Barcelona, que gestionen conjuntament els ajuntaments i la Diputació de Barcelona. El guardó reconeixia "la seva aportació al llarg del temps a la creació d'una xarxa de biblioteques municipals, modèlica gestió i relació amb els lectors". Però els seus treballadors, almenys en alguns aspectes, no estan tan satisfets.
Avui dilluns comença una jornada de tres dies d'aturades que ha convocat el comitè d'empresa de Biblioteques de Barcelona. Les aturades seran avui de les 15.30 a les 18.00, i es tornaran a repetir el dilluns 3 de juny a la mateixa hora. El dilluns 17 de juny les aturades seran de 18.00 a 20.00 de la tarda.
Convocades les 40 biblioteques de la ciutat
Segons han explicat els treballadors en un manifest, per primera vegada es convoca el personal de les 40 biblioteques de la ciutat per "manifestar el rebuig a la gestió i inacció dels responsables del Consorci de Biblioteques de Barcelona, i la no aplicació i el desenvolupament de convenis". Els treballadors ja van presentar a la tardor del 2018 un manifest de denúncia i asseguren que sis mesos més tard "la situació ha empitjorat": "Sense cap de recursos humans i sense interlocutor amb caràcter executiu i directiu vàlid, els treballadors i les treballadores direm PROU".
Els treballadors es queixen de la "desprotecció" i la "indefensió" en situacions violentes. A més, les dotacions de personal són insuficients. "Fa vuit anys es van obrir les biblioteques del Clot i Sant Gervasi sense contractació de personal: simplement es redueix personal d'algunes biblioteques per nodrir les noves", lamenta una portaveu del comitè d'empresa.
Critiquen, a més, que hi hagi "una falta de planificació i una presa de decisions erràtica i descoordinada". També lamenten que tot "són apostes petites, projectes bolet, sense mirada a llarg termini". La llista és llarga: falta de manteniment de les instal·lacions, falta d'equipament informàtic...
Curiosament les biblioteques són un dels equipaments culturals més ben valorats per la ciutadania. Actualment l’usuari de les biblioteques públiques té una mitjana de 37 anys i el préstec de documents disminueix any a any: a la xarxa de biblioteques municipals el 2011 es van prestar 13.002.513 documents i el 2016, 11.468.948. Continua sent, amb tot, el servei municipal amb una puntuació més alta: 8,2.
La resposta del Consorci
De la seva banda, el Gerent del Consorci de Biblioteques, Ramon Bosch, signa un comunicat, datat del 6 de maig, on assenyala que no té cap voluntat d’allargar l’aplicació del conveni col·lectiu, però que estan pendents de la incorporació d’un Cap de Recursos Humans. En un dels punts afirma que “la dotació de personal a les biblioteques del Consorci està per sobre o en la forquilla que marquen els estàndards de biblioteca pública de Catalunya, malgrat això, s’ha reforçat la dotació de la plantilla d’algunes biblioteques per tal de garantir-hi la qualitat del servei”. Tanmateix informa que “en els darrers tres anys la plantilla d’itinerants ha passat de 9 a 22 efectius. Aquesta dada desmenteix per si sola l’afirmació ‘el CBB manté la seva política de retallades continuada’”. Anuncia finalment que al segon trimestre del 2019 s’obrirà una oferta pública d’ocupació per reduir “l’alt percentatge” d’interinatge en la plantilla