"Els bibliotecaris ens hem implicat en la guerra, lluitem contra la propaganda russa"
Les biblioteques s'han convertit en refugis on es pot dormir i rebre ajuda psicològica
Ningú s'escapa d'una guerra, ni tan sols els llibres i les biblioteques. A Ucraïna, que abans de la invasió russa comptava amb una extensa xarxa de 35.000 biblioteques públiques, els regnes dels llibres s'han convertit en un aixopluc on es pot dormir i menjar, però també en un espai on es pot rebre ajuda psicològica o fer teràpia escoltant contes. Tanmateix, no són espais neutrals. "L'Associació Ucraïnesa de Bibliotecaris sempre ha defensat la llibertat de pensament. Naturalment, les biblioteques són un lloc de pluralitat, on es pot debatre i argumentar, i trobar acords. Tot això està molt bé en temps de pau, però quan s'imposa la llei marcial totes les institucions han de protegir els interessos nacionals. Per tant, ara no tenim temps per debatre, perquè el que és important és fer arribar la informació oficial a totes les comunitats, col·laborar amb les ONG i amb la ciutadania i servir de plataforma per a diferents accions i iniciatives", explica Iaroslava Soxinska, la directora executiva de l'Associació de Bibliotecaris d'Ucraïna, que respon per correu electrònic a aquesta entrevista. "Al final he pogut trobar un moment entre els avisos de bombardejos", explica des de Kiiv.
La lluita no només es fa amb armes, afirmen els bibliotecaris, sinó també amb informació. Des de la invasió russa, el ministeri de la Transformació Digital ha creat "Les Forces d'Internet d'Ucraïna". "Tothom defensa Ucraïna com pot, també lluitant a les xarxes socials. Els bibliotecaris ens hi hem implicat activament i coordinem la lluita contra la propaganda russa explicant la veritat als líders mundials i a les audiències a les xarxes", detalla Soxinska. No és la primera experiència. El 2014, quan Rússia va ocupar Crimea, les biblioteques van llançar una campanya, Filtre, que tenia com a objectiu educar per fer front a la manipulació informativa.
Llibres, jocs i grups de lectura
En certs aspectes les biblioteques continuen sent illes de pau: "Han de continuar sent llocs que ofereixin un refugi segur, un espai de llibertat on tothom pugui accedir lliurement a la informació, a internet, on poder rebre assistència psicològica i ajuda per resoldre els problemes diaris", explica la portaveu dels bibliotecaris. Ara molta gent hi va a dormir, a menjar... Alguns llegeixen i d'altres, amb fil i agulla, preparen roba per als soldats. També estan servint de magatzem per a les forces militars. Mentre a fora cauen les bombes, intenten no abandonar el que eren abans de l'esclat del conflicte: "Com en temps de pau, continuem oferint llibres, jocs, grups de lectura, exhibicions virtuals, jocs en línia i moltes converses i contes que volen fer passar la por als infants i als adults", detalla Soxinska.
Els bibliotecaris temen que el seu patrimoni sigui destruït. "Els invasors russos volen destruir Ucraïna, la seva història, el seu patrimoni... I per això demanem a la comunitat internacional que ens ajudin a protegir-lo", explica Soxinska, que és crítica amb institucions internacionals com la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries. "Lamentem la seva falta de respostes. Estem convençuts que aquesta política de no-interferència no correspon a l'ètica dels bibliotecaris, que han de fer l'impossible perquè la informació objectiva arribi a tothom".