El Biblioteca Breve premia l'humor de Fernando Aramburu

'Ávidas pretensiones' és una sàtira despietada del món literari actual

Jordi Nopca
11/02/2014
2 min

Barcelona.Fernando Aramburu torna als seus orígens literaris a Ávidas pretensiones, la novel·la que s'ha emportat els 30.000 euros del Biblioteca Breve. Si el seu debut, Fuegos con limón (1997), era una reflexió satírica sobre els anys de poesia i provocació del fictici grup CLOC ambientada en la dècada dels 70, en el cas de la seva nova novel·la repeteix el to -l'humor- per explicar una història ambientada en les Jornades Poètiques de Morilla del Pinar a finals del govern de Zapatero. Totes dues obres tenen l'ambició de retratar les misèries del submón literari.

"Aquesta novel·la és plena de gent que s'ha aficionat a llegir i a escriure, però que no tenen l'ambició de crear una obra vàlida, sinó que escriuen per pura pretensió personal", explicava ahir Pere Gimferrer, un dels cinc membres del jurat, completat per Eduardo Mendoza, José Manuel Caballero Bonald, Carme Riera i Elena Ramírez, editora de Seix Barral. L'argument d' Ávidas pretensiones promet més d'un excés: una trentena de poetes es tanquen durant "tres dies i dues nits" en un convent per xerrar de poesia, tot i que els objectius que amaguen són el sexe, la diversió i les ganes d'enfonsar els altres amb males arts. "El llibre no és, de cap manera, un roman à clef -va dir l'autor-. La meva convivència amb les novel·les és la d'un cuiner amb els plats, hi vaig afegint elements fins que les acabo. La intenció és que el contingut s'entengui sense dificultats, tot i que aquí m'he permès inventar paraules, deixar frases inacabades i descriure algun dels personatges a través d'alguns dels seus trets físics més destacables".

Una paròdia contundent

Entre els personatges hi ha "l'il·lustre poeta de 63 anys" Mateo Gil Salgado, que va perdre la vista en un accident i que va a tot arreu amb la seva secretària i parella, Vanessita Rincón, "que palpa per davant i per darrere". També hi ha l'ambiciosa Evangelina González, guanyadora de l'últim premi Alambor, que vol aconseguir fent el que calgui que el prestigiós J. L. Cabral inclogui part de la seva obra a la nova antologia que prepara; Eugenio Alpuente, conegut pel llibre Matinal de la hermosura, que entre ponència i ponència prendrà uns bolets al·lucinògens que alteraran la seva percepció irreversiblement, i Juanjo Changa, que arriba al convent conduint un cotxe fúnebre i mira de contrarestar la timidesa encadenant una copa rere l'altra.

"El llibre no és cap revenja contra els poetes, tot i que jo hi tinc una relació conflictiva, amb aquest gènere -va explicar Aramburu-. Visc esqueixat entre l'actitud paròdica de certa narrativa, que embruta la realitat, i l'embelliment i idealització del món que ofereix la poesia". L'escriptor, que viu a Alemanya des del 1985, va reconèixer que s'ha inspirat en el Grup 47 alemany: "En formaven part Günter Grass, Hans Magnus Enszenberger i Heinrich Böll. A les trobades que feien, llegien fragments de les seves novel·les i després els criticaven sense clemència". Aramburu, que fins ara havia estat un dels autors emblemàtics de Tusquets, publicarà el nou llibre a Seix Barral el dia 4 de març.

stats