Cultura 23/03/2014

Beyoncé: Pop, feminisme i controvèrsia

La cantant texana actua demà al Palau Sant Jordi amb les entrades exhaurides

Xavier Cervantes
4 min
PODER I CONSCIÈNCIA  
 Beyoncé Knowles en una  de les imatges promocionals  de l’últim disc.

Barcelona“Feminista és la persona que creu en la igualtat social, política i econòmica dels sexes”. Aquesta frase forma part d’un discurs de l’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie titulat Tothom hauria de ser feminista, que Beyoncé inclou a Flawless, una de les cançons de l’àlbum Beyoncé (2013). Unes setmanes després de la publicació del disc, la cantant texana va firmar l’article La igualtat de gènere és un mite, dins de l’informe The Shriver Report, dirigit per Maria Shriver Kennedy. En el text es pot llegir: “La humanitat necessita homes i dones, i tothom és igual d’important i necessari. Aleshores, per què les dones som considerades menys importants? [...] Hem d’ensenyar als nostres fills les normes de la igualtat i el respecte perquè quan creixin la igualtat de gènere sigui una cosa natural. I hem d’ensenyar a les nostres filles que poden arribar tan lluny com pugui arribar un ésser humà”.

El posicionament feminista de Beyoncé s’escampa pel disc i també pels concerts de la gira The Mrs. Carter Show, que demà arriba al Palau Sant Jordi, i on l’ex Destiny’s Child actua amb una banda exclusivament femenina. A la cançó Pretty hurts fa una crida contra les imposicions estètiques. “La perfecció és una malaltia de la nació”, canta abans de suggerir que no és el cos sinó l’ànima la que necessita una cirurgia. L’empoderament a través del sexe és explícit a Blow, en què insta l’home a resoldre oralment “l’enigma” del plaer. També a Partition, en què inclou una estrofa cantada en francès: “¿No t’agradaria tenir sexe amb mi? Els homes pensen que les dones molt femenines odien el sexe, però és una activitat emocionant i natural que les dones adoren”.

Un debat obert

L’actitud i l’estètica de Beyoncé han contribuït al debat feminista, sobretot als Estats Units, un país amb una llarga tradició teòrica. N’hi ha que valoren que una artista tan coneguda com ella hagi fet un pas endavant i també que ho faci des de l’afirmació sexual. D’altres discuteixen justament que en els videoclips perpetuï els clixés que fomenten la imatge de la dona com a objecte sexual al servei de l’home, com passa en el de Drunk in love : ella hi apareix ballant en biquini al voltant del seu marit, el raper Jay-Z, que hi surt vestit de cap a peus i amb una copa de conyac a la mà.

També es qüestiona l’eficàcia real de l’anomenat feel-good feminism, un feminisme que es mou en terrenys confortables i que evita la confrontació amb les estructures patriarcals. Es malfia, per exemple, de l’autenticitat de l’empoderament exercit per una superestrella del pop. En aquest sentit, el debat recorda les crítiques que rep Bruce Springsteen, un altre multimilionari, quan escriu sobre els patiments de la classe obrera.

La diva que bat rècords

En qualsevol cas, la visibilització del feminisme és un dels punts essencials de la gira de Beyoncé, que es presenta com a Mrs. Carter, dona de Shawn Corey Carter, àlies Jay-Z. El repertori dels concerts europeus inclou set cançons de l’últim disc, un treball que quan es va publicar es va convertir en l’àlbum que s’ha venut més de pressa de la història a iTunes: 828.773 descàrregues en tres dies. D’aleshores encà, Beyoncé ha acumulat més de tres milions de còpies arreu del món.

En directe, la cantant nascuda a Houston el 1981 no oblida èxits com Single ladies, Crazy in love i Halo. El xou, com és habitual, combina les balades arrelades en la tradició del soul i peces de R&B urbà, tot plegat amb un gran dispositiu escènic que inclou un ampli cos de ball. Avui dues de les ballarines, Kimmie Gee i Denee B., impartiran un taller a l’escola de dansa Coco Comín de Barcelona.

Els macroconcerts de l’any: de Miley Cyrus i One Direction a Extremoduro i Elton John

Iron Maiden + Anthrax

Cita amb dues llegendes del heavy al Palau Sant Jordi el 27 de maig. Metall de la vella escola.

Miley Cyrus

El polèmic Bangerz tour arribarà al Sant Jordi el 13 de juny. El concert de Miley Cyrus coincideix amb la segona jornada del Sónar.

David Bisbal

La gira del nou disc, Tú y yo,passarà pel Sant Jordi el 5 de juliol.

One Direction

La boy band del moment omplirà l’Estadi Olímpic el 8 de juliol.

Alejandro Fernández

El multivendes melòdic mexicà actuarà al Sant Jordi el 20 de juliol.

Malú

L’èxit de durà la madrilenya al Sant Jordi el 10 d’octubre.

Kylie Minogue

El xou del disc Kiss me once es veurà al Sant Jordi el 14 d’octubre.

Extremoduro

La banda de Robe Iniesta actuarà al juny a Sant Coloma de Gramenet i a l’agost a Salou i Sant Feliu de Guíxols. La cita al Sant Jordi serà l’1 de novembre.

Lady Gaga

El 8 de novembre, al Sant Jordi, la gira ArtRave: The artpop ball.

Elton John

Passarà per Cap Roig el 4 de juliol i pel Sant Jordi el 16 de desembre.

stats