LLETRES
Cultura23/04/2011

Els autors tanquen el matí amb optimisme, gràcies al cel

La trobada tradicional per esmorzar a l'Hotel Regina i el dinar a l'Hotel Condes de Barcelona congrega un pupurri d'autors que avui signen al llarg de tot el dia

Laura Serra
i Laura Serra

BarcelonaNi la crisi, ni la platja, ni la Setmana Santa: l'amenaça més terrible d'avui era la pluja. I ben d'hora al matí ja era clar que el cel afavoriria la diada del cavaller destronat (que no mereix festa litúrgica des de fa 40 anys) i els temors del sector editorial s'esvairien del tot. Ni un núvol a Barcelona, cap i casal de Sant Jordi, i ni una paradeta sense les típiques cues per caçar autògrafs.

La jornada ha arrencat amb el tradicional esmorzar a l'Hotel Regina i la foto de família de gran part dels escriptors que al llarg del dia signaran exemplars dels seus llibres. En aquesta trobada hi havia una amalgama d'autors, periodistes a la caça de l'entrevista i editors i caps de premsa amb ganes de col·locar els 'seus'. Les entrevistes d'última hora funcionen, es veu. A la foto de família: Luis Racionero, Carme Riera, Paul Preston, Maruja Torres, Juan Eslava Galán, Esteban Martín, Natjat el Hachtmi, Jordi Sierra i Fabra, Ramon Solsona, Martí Gironell, Alicia Giménez Bartlett, Emili Teixidor, Xavier Sardà, Vicenç Villatoro i Silvia Alcántara.

Cargando
No hay anuncios

A primera hora ja es rumorejava que el més venut seria Albert Espinosa –cosa que demostra que les sorpreses són cada vegada menys possibles- i Ramon Solsona i Eduardo Mendoza també sonaven per a les llistes de més venuts. A les 11 del matí ja costava passejar per Rambla de Catalunya i Plaça de Catalunya. L'home de la maleta ha recordat que "tingui novetat o no, com a bon barceloní sempre m'agrada passejar per la ciutat a Sant Jordi" i ha comentat: "en les meves converses amb els llibreters els he vist més preocupats per la meteorologia que pel calendari". Martí Gironell, autor de la 'roadmovie bíblica' L'arqueòleg, ha expressat la seva alegria perquè la seva novel·la és "una de les més venudes des de fa mesos, fruit de la constància, d'haver 'patejat' el territori durant mesos", deia un altre dels autors que sona per a les llistes. L'autora de La casa cantonera, Sílvia Alcàntara, es mostrava optimista per l'èxit del dia, perquè "molts dels que habitualment treballarien en un dia com aquest, avui estaran de festa i baixaran a la ciutat". Per a Alcàntara, Sant Jordi és la "continuïtat" dels actes de promoció de les seves obres, amb els clubs de lectura i les presentacions, "és un contacte amb el lector que sempre m'ha agradat". A aquest optimisme contagiós també es referia Juan Eslava Galán, qui amb el seu Homo erectus tracta de "vendre un manual per a homes que no han de llegir les dones".

El televisiu i mediàtic Xavier Sardà ha reconegut que avui "és un dia per divertir-se": "La meva obligació en l'època en què estic de la meva vida, és divertir-me" i ha afegit que "Sant Jordi hauria de caure en un dia laborable per decret". Vicenç Villatoro ha anat més lluny quan ha dit que "aquest Sant Jordi de Semana Santa igual no serveix per vendre més llibres, però sí per vendre Sant Jordi fora de Catalunya i d'Espanya". En sintonia amb aquesta idea internacional del Dia del Llibre, el britànic Paul Preston declarava que amb el seu últim llibre, "L'holocaust espanyol", pretén "accelerar la reconciliació dels espanyols". Un altre dels fenòmens literaris de les últimes setmanes, Natjat el Hachtmi, amb La caçadora de cossos, ha apuntat que està "molt il·lusionada de poder compartir amb el lector breus moments en relació amb la meva obra", amb la sensació que ara ho podrà assaborir millor que amb la seva primera novel·la, "L'últim patriarca". Sense una novetat estricta, l'escriptor Emili Teixidor signarà també avui llibres del seu Pa negre, que es va publicar el 2003, però que s'ha vist beneficiat per l'èxit de la versió cinematogràfica. "Avui serà per a mi un Sant Jordi de pa negre amb sol", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

A l'hora de dinar, a la terrassa de l'hotel Condes de Barcelona, cortesia d'Edicions 62, les cares de cofois i les màniques curtes gràcies al sol, feien augurar que, malgrat temors i contratemps, aquest Sant Jordi ha tornat a vèncer contra el drac.