Justícia

Bèlgica no extradirà el raper Valtònyc

La decisió de la justícia belga de tombar l'euroordre arriba després de més de tres anys d'exili

BarcelonaBèlgica no extradirà Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, a l’estat espanyol. La decisió definitiva l’ha anunciat aquest dimarts el Tribunal d’Apel·lació de Gant, que ha decidit tombar l’euroordre emesa per l’Audiència espanyola, que el reclamava per una condemna de tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons.

Així ho ha anunciat l'advocat del cantant mallorquí, Simon Bekaert, a les xarxes:

Cargando
No hay anuncios

Valtònyc havia estat condemnat a Espanya per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. El Tribunal Constitucional belga ja havia tombat la llei d'injúries a la Corona del país que hauria pogut permetre l'extradició del raper. També ho va fer el Tribunal de Justícia de la UE, que va determinar que l'euroordre per enaltiment del terrorisme s'havia emès incorrectament. Tanmateix, la fiscalia belga en representació de l'espanyola mantenia la petició d'extradició pel tercer delicte, el d'amenaces, i per això el jutge havia fixat la data del 28 de desembre per decidir-ho definitivament. "No hi ha extradició per a cap dels tres casos", ha dit Bekaert després que es fes pública la sentència. No obstant això, la Fiscalia podria recórrer i exhaurir la via legal acudint al Tribunal de Cassació. 

El músic mallorquí ha expressat així a les xarxes la seva victòria:

Cargando
No hay anuncios

El raper ha celebrat la decisió i ha recordat, davant els mitjans de comunicació, tot el periple viscut des que el 2017 l'Audiència Nacional el va condemnar a quatre anys de presó per unes cançons. Aleshores Valtònyc tenia només 23 anys. Un any després, el 2018, el Tribunal Suprem va ratificar la sentència. El 24 de maig d'aquell any, el raper de sa Pobla va decidir emprendre el camí de l'exili: "El 24 de maig vaig fer front a la injustícia espanyola i vaig marxar a una democràcia europea on tingués assegurada la llibertat d'expressió, de creació i d'opinió". Valtònyc ha recordat que la justícia belga ja va decidir absoldre'l però que la justícia espanyola havia recorregut i que, per això, aquest dimarts tornava a estar davant els tribunals: "S'ha tornat a dir que el que jo vaig fer no pot ser terrorisme, que no hi ha amenaces de mort en una cançó i que a Bèlgica no és delicte i no ho pot ser mai més injuriar el rei", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

La impotència del músic

El músic mallorquí ha explicat que se sent impotent perquè hi ha altres condemnats i ha recordat altres casos, com el de Pablo Hasél, que és a la presó des del febrer del 2021. És el primer músic empresonat a l'estat espanyol per les seves cançons des de la Transició: "A l'estat espanyol hi ha altres rapers condemnats, un d'ells [Hasél] fa més de 200 dies que és a la presó, i no puc fer res per ell, em fa sentir molt impotent, perquè l'estat espanyol no respecta un dret fonamental, el de la llibertat d'expressió. Em crea molta impotència, perquè he aconseguit que Bèlgica derogui la llei d'injúries a la Corona, ho he fet jo sol amb un gran equip d'advocats, però l'estat espanyol, on hi ha un govern suposadament progressista, no és capaç de fer aquest pas i avançar cap al segle XXI, quan té arguments per fer-ho". Valtònyc ha recordat que hi ha sentències del Tribunal de Drets Humans europeus que demostren que la llei d'injúries contra la Corona no és pròpia d'aquest segle: "Si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII és perquè li interessa". El raper ha dit que està content per la seva victòria individual però que continuarà treballant amb totes les organitzacions que pugui per al col·lectiu i per canviar el que està passant a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

A partir d'ara, doncs, el raper mallorquí podrà estar més tranquil a Bèlgica, però si viatja a altres països hi ha el risc que Espanya el reclami de nou i el cas es reobri allà. Els jutges d'un altre país no estan vinculats a la decisió de la justícia belga i tot tornaria a començar. De fet, només està 100% segur al país que ha decidit no extradir-lo. "L'euroordre pot ser denegada en un país i acceptada en un altre, la qüestió és fins a quin punt es poden anar emetent euroordres de manera infinita", diu l'advocat Benet Salellas.

Quan podrà tornar a Espanya?

Els tres delictes pels quals la justícia espanyola va condemnar el raper tenen data de prescripció. La prescripció es produirà cinc anys després de l'última condemna ferma, és a dir, la que va emetre el Tribunal Suprem. ¿Això vol dir que el raper pot tornar a partir del març del 2023? No necessàriament. La prescripció l'ha de declarar l'Audiència Nacional, que és el tribunal que va emetre la primera condemna. Ho pot fer d'ofici o perquè una de les parts així ho demani. "Pot ser, però, que consideri que hi ha una causa per la qual la prescripció quedi suspesa, cosa que no descartaria –explica Salellas–. Ara bé, hi ha un principi de legalitat, no es poden inventar causes noves". Tanmateix, Salellas recorda que l'Audiència sí que ha inventat doctrines noves com la doctrina Parot, que va ser tombada pel Tribunal Europeu de Drets Humans el 2013.