‘Batman v Superman’: el cinema de superherois es juga el seu futur
Warner trasllada a la pantalla l’univers DC per competir d’igual a igual amb Marvel
BarcelonaComic-Con de San Diego, 20 de juliol del 2013. En una sala atapeïda de fans expectants, un actor recita: “Vull que ho recordis, Clark... L’home que et va derrotar”. És la frase que pronuncia Batman mentre estomaca un Superman debilitat per la kriptonita en un dels moments més mítics del còmic del 1986 El retorn del cavaller fosc, de Frank Miller. A la pantalla, els logos de Batman i Superman se superposen en un de sol i el públic de la sala H, dret, ovaciona Zack Snyder, el director escollit.
Tres anys després de la presentació del projecte, Batman v Superman arriba als cinemes envoltada d’expectatives gairebé estratosfèriques. La pel·lícula no només ha de satisfer els fans dels còmics i proporcionar dues hores i mitja d’entreteniment al públic general, sinó també introduir un nou Batman a l’altura del de Christian Bale, construir un univers cinematogràfic que pugui competir en igualtat de condicions amb el de Marvel i preparar el camí per a les vuit pel·lícules de superherois que vol estrenar Warner d’aquí al 2020.
L’estudi, per descomptat, ha tirat la casa per la finestra. Segons els rumors, el pressupost ascendeix a 400 milions d’euros sense comptar la despesa de publicitat, xifra que evidenciaria l’ansietat amb què Warner contempla la possibilitat d’un fracàs en taquilla. Perquè, tot i unir per primer cop dos personatges tan icònics, molts es pregunten si Batman v Superman no podria ser víctima de la fatiga superheroica d’un públic que comença a estar saturat de capes i armadures. Tampoc ajuda a l’optimisme que Snyder s’apunti a la visió més aviat fosca del superheroi -en el to i en les imatges- que Christopher Nolan va imposar en la seva trilogia de Batman. A diferència dels colors llampants i l’equilibri entre drama, acció i comèdia dels films de Marvel, Batman v Superman opta pel tenebrisme i l’èpica sorollosa Batman v Superman. Un cinema de superherois de veu engolada i pompositat que va en contra de la incorrecció i lleugeresa que exhibeixen els últims grans èxits del gènere, Guardians de la Galàxia i Deadpool.
Batman contra Déu
L’acció principal de la pel·lícula se situa 18 mesos després del final de L’home d’acer (2013), però també mostra com la destrucció provocada durant la batalla entre Zod i Superman omple de ràbia i odi un Bruce Wayne incapaç de salvar la gent d’un dels seus edificis. La pugna entre Batman i Superman té un rerefons ideològic: planteja el dilema de si la humanitat i un ésser gairebé diví com Superman poden conviure al mateix planeta. I, com un Prometeu modern, Batman s’enfronta al déu fent ús dels seus recursos tecnològics, una voluntat de ferro i el seu enginy.
No és cap sorpresa que el personatge amb més protagonisme de Batman v Superman sigui el vigilant de Gotham. El Batman de Ben Affleck recorda una mica el del còmic de Frank Miller: madur, bregat en moltes batalles i consumit pel passat. I Affleck dóna la talla, tot i que els quinze quilos de múscul que ha guanyat per al paper juguen en contra seva quan s’enfunda el vestit de Batman: és estrany veure com es mou amb tanta agilitat la seva corpulenta figura embotida en l’armadura. Com a resultat, les escenes d’acció de Batman són menys creïbles que les de Superman, tota una ironia. Però la química del personatge amb el majordom Alfred (Jeremy Irons) funciona de meravella: és possible que el d’Affleck no sigui el millor Batman, però segurament sí que és el millor Bruce Wayne. I amb Zack Snyder calcant les pàgines d’ El retorn del cavaller fosc per explicar l’origen del personatge, el film compleix de sobres l’objectiu de reintroduir Batman al cinema. Tot i que el calendari de Warner no prevegi cap pel·lícula en solitari de Batman, la rumorejada entrega dirigida per Affleck no hauria de trigar a fer-se oficial.
Una dona meravellosa
Batman v Superman aprofita la reunió dels dos grans noms de l’editorial DC per presentar al públic altres personatges franquícia Batman v Superman. El cas més significatiu és el de Wonder Woman, un cavall de Troia a la vista de tothom que acaba robant protagonisme als dos herois masculins i protagonitzant el moment més èpic de la pel·lícula. Gal Gadot és una Wonder Woman elegant i ferotge que, amb la mirada desafiant i un punt d’humor, aporta frescor a una pel·lícula en general saturada de testosterona. Qui es quedi amb ganes de més Wonder Woman no haurà d’esperar gaire: l’any que ve arribarà la pel·lícula en solitari del personatge, una preqüela ambientada en els anys 20.
[[OBJECT*
La resta d’herois que apareixen al film tenen una presència merament testimonial: petites llavors destinades a germinar en les seves pròpies pel·lícules individuals i, per descomptat, en les dues entregues de Justice League, que arribaran el 2018 i el 2019. No en va el subtítol original de Batman v Superman és Dawn of justice [L’alba de la justícia]. La jugada de Warner és la contrària de Marvel, que va introduir els seus personatges en films individuals abans de reunir-los a Els venjadors. El fracàs de Green Lantern el 2011 va obligar Warner a replantejar l’estratègia i apostar les seves millors cartes en una única jugada. Amb tota la indústria obsessionada a repetir l’èxit de l’univers compartit de Marvel, és normal que l’únic estudi de Hollywood amb potencial per reproduir-lo s’hi estigui deixant la pell. Però si Batman v Superman no aconsegueix un èxit rotund, és fàcil que el castell de cartes caigui i arrossegui moltes de pel·lícules del gènere previstes per als pròxims anys. Del seu resultat final dependrà el futur immediat del cinema de superherois.
Calendari de films del nou univers DC
Esquadrón suicida (2016)
Els supermalvats de DC fan pinya per salvar el món a canvi del perdó dels seus crims.
Wonder Woman (2017)
Debut en solitari de la princesa amazona de l’univers DC. Dirigeix Patty Jenkins.
Justice League 1 (2018)
DC tindrà el seu All-Star amb Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman, Flash, etc.
The Flash (2018)
El guionista Seth Grahame-Smith debutarà com a director en un film sense relació amb la sèrie televisiva homònima.
Aquaman (2018)
James Wan dirigeix i Jason Momoa protagonitza les aventures del senyor d’Atlantis.
Justice League 2 (2019)
Segona entrega, també dirigida per Zack Snyder.
Shazam! (2019)
Dwayne Johnson encarnarà el superheroi més màgic de DC.
Cyborg (2020)
Un heroi cibernètic i negre, la quota obligada de diversitat.