Bittor Fernández: "Soc bastant conscient del servei públic que oferim"

Actor que interpreta el Titó, el personatge estrella de l'SX3

3 min
L'actor Bíttor Fernandez

Si teniu mainada, molt probablement coneixereu el Titó, un simpàtic personatge que cada dia ens convida a una excursió divertida i educativa amb el John C., el seu company d'aventures. Darrere l'entranyable, jove, alegre i curiós protagonista s'amaga Bíttor Fernández (Rubí, 1997), un jove actor català amb arrels basques que encarna el protagonista del programa estrella de l'SX3, el relleu de l'antic Super3, i que s'ha acabat convertint en una plataforma digital de continguts de vídeo i àudio adreçats als més petits.

Fernández està vivint un moment especialment dolç. Amb només 27 anys, aquest talent emergent del teatre musical ha aconseguit captivar el cor dels més petits gràcies al seu paper protagonista al canal infantil de la televisió pública, assolint xifres per a nens que han marcat una nova etapa a la televisió catalana. Ho combina amb el teatre musical, havent-se format prèviament en aquesta modalitat a l'Escola Memory de Barcelona. A partir d'aquí, Fernández ha construït una trajectòria sòlida entre Barcelona i Madrid: va debutar professionalment amb El despertar de la primavera i ha encavalcat espectacles com La jaula de las locas, Cantando bajo la lluvia i The Producers. Actualment, també forma part de l’elenc de la nova versió de Mar i cel al Teatre Victòria.

El Titó és l'únic personatge de carn i ossos de la franja S3 de l'SX3

L’èxit de Titó és indiscutible. El programa és el més vist del canal pel que fa a visionats digitals i acumula milions de reproduccions tant a l'aplicació 3Cat com a YouTube. Aquest èxit no només ha revitalitzat el canal, sinó que també ha retornat l'SX3 al lideratge de les hores de la tarda més competitives. Tot plegat, gràcies a la popularitat del personatge interpretat per Fernández, que revela que el programa té una cura especial per representar la diversitat dialectal del català, ajustant les veus en off dels nens segons la regió on es grava cada episodi. "Si fem un capítol a l'Empordà, totes les veus dels nens es graven amb nens de l'Empordà. Això està molt cuidat", explica.

Tot i la seva joventut, és realment conscient de la responsabilitat que comporta encarnar un personatge tan estimat per la mainada. "El nostre objectiu és oferir referents audiovisuals de qualitat en català", explica. De fet, Titó no només diverteix, sinó que també educa subtilment, explorant tradicions catalanes com els gegants, els capgrossos o la sardana, i ajudant els infants a perdre pors i descobrir el món que els envolta. Malgrat tot, l'actor evita parlar d'ensenyar o educar: "Evitem a qualsevol preu aquests termes. Això s'ha creat com a programa d'entreteniment amb l'objectiu que els nens s'ho passin bé. En Titó no es posa en una situació superior als infants, sinó que descobreix el món al seu costat, amb una relació horitzontal, un amic que està al seu costat". En aquest sentit, recorda algun episodi viscut al carrer, quan algun pare aprofita l'oportunitat per demanar-li un vídeo per al seu fill o filla amb alguna finalitat, des d'incentivar el fet de menjar verdura fins a ajudar a perdre la por d'anar al dentista. Malgrat tot, l'actor ho evita, ja que mai voldrà donar una lliçó a un nen: "No faré de tutor".

La transició d'actor teatral al món de la televisió infantil ha sigut una experiència nova i sorprenent per a ell. Un canvi que no ha suposat només un repte professional, sinó també una oportunitat per connectar amb un públic completament nou. "Els nens connecten molt més amb un personatge de carn i ossos que amb un dibuix animat. En pantalla no soc un nen de tres anys, ni actuo com a tal, però sí que descobreixo el món de la manera que ells ho farien", sentencia. El Titó s'ha convertit en una figura central per a molts nens catalans, fins al punt que alguns pares han sentit el seu fill dir "Titó" abans que el clàssic "mama" o "papa". "És una gran responsabilitat, però també un honor", diu Fernández, que se sent profundament agraït per la resposta del públic. La raó per la qual passa això? Molt probablement, la fàcil pronunciació del nom del personatge i l'enganxosa i repetitiva tornada musical. "Tot està pensat perquè sigui fàcil de dir. El format està molt bé, s'han tocat les tecles indicades", apunta.

A més del programa de televisió, Titó ha fet el salt al teatre, on ha pogut experimentar la màgia del directe. "Va ser una bogeria: les entrades es van esgotar ràpidament i la resposta del públic va ser brutal", recorda l'actor teatral, especialitzat en musicals i sense prèvia experiència televisiva, però que va fascinar Cristina Jiménez Carbó, directora i guionista del programa. "Portem només dues temporades. Crec que encara tenim molt camí per recórrer i descobrir", diu Bíttor Fernández amb un somriure.

stats