Còmics

Barcelona tindrà un semàfor amb Mortadel·lo i Filemó

La iniciativa és d'un professor de primària navarrès, fan incondicional de Francisco Ibáñez

El muntatge que ha fet Francisco Ibáñez del semàfor amb els dos personatges
3 min

BarcelonaTot va començar amb un tuit de Francisco Ibáñez, un professor de primària de Tafalla (Navarra) molt fan del creador de Mortadel·lo i Filemó, amb qui comparteix el nom. Animava tothom a sumar-se a la iniciativa d'un homenatge a Francisco Ibáñez en forma de semàfor. Aquest dijous li ha trucat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i li ha dit que li han fet cas, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA. Barcelona tindrà un semàfor amb Filemó en vermell i Mortadel·lo en verd.

L'Ajuntament de Barcelona assegura que els serveis de mobilitat estan estudiant on podria estar ubicat. Ibáñez proposa que sigui davant la Biblioteca Gabriel García Márquez, que acaba de guanyar el premi a Millor Biblioteca Pública del Món i té un espai dedicat a Francisco Ibáñez.

El professor navarrès té claríssim que Filemó ha de ser l'homenet vermell: "Filemó dona les ordres i sempre rondina, i tots volem disfressar-nos i sortir corrents amb Mortadel·lo", assegura a l'ARA. Ibáñez es va jubilar l'any passat, però tots els anys que va donar classes, sobretot de llengua, va fer servir els còmics. "Tinc molts tebeos a casa i sempre en duia a classe. Són una porta d'entrada a la literatura. També feia tallers a altres professors sobre com utilitzar els còmics per ensenyar llengua", explica. És fan de Mortadel·lo i Filemó des de ben petit. Quan tenia 8 anys es gastava tota la setmanada en cinema i còmics. Encara recorda quan es va gastar 100 pessetes –tenia 11 anys i era el 1973– per comprar L'altre jo del professor Bacteri. "Encara el tinc!", diu. Va ser també un dels més actius durant la campanya que es va fer per defensar que Ibáñez tingués el Premi Princesa d'Astúries: "Ho vaig escriure a la pissarra: «Francisco Ibáñez no necessita el Princesa d'Astúries, però el Princesa d'Astúries sí que necessita Ibáñez»".

Una imatge del professor

La idea del semàfor se li va ocórrer aquest estiu, mentre era de vacances a Aaro (Dinamarca): "Hi havia semàfors amb vikings, i quan amb la meva família en trobàvem un, sempre somrèiem i ens esperàvem amb més ganes". Això va ser a principis de juliol, i el dia 15 d'aquell mes va morir el creador de Mortadel·lo i Filemó. "Vaig veure que se li feien homenatges i se li concedia la Medalla d'Or de la ciutat, la qual cosa em sembla fantàstica, però la medalla se la queda la família a casa i la gent del carrer no té aquest record, i un semàfor el podrà veure tothom i els farà somriure", explica. Això sí, insisteix que el semàfor ha de ser funcional i operatiu: "Ha de funcionar com a semàfor, no com el de Chiquito de la Calzada a Màlaga, que és només decoratiu", diu.

Un tuit viral

"El dia 9 d'agost vaig fer el tuit, no esperava la repercussió que ha tingut, quan en faig com a màxim tinc set retuits i un és de la meva filla, però després de dues hores tenia 5.000 visualitzacions, a la nit més de 30.000... Es van anar sumant milers i milers de retuits, fins i tot vaig tenir comentaris de la Biblioteca Gabriel García Márquez i de persones famoses", explica. Aquest dijous a la tarda, el tuit ja tenia més de 400.000 visualitzacions. "Quan vaig veure la repercussió, vaig pensar que podia fer una instància. La vaig fer electrònicament, a l'Ajuntament de Barcelona, el 14 d'agost. Com el tuit, era amb humilitat, no exigia res", detalla.

És un home que fa les coses a consciència: abans de fer cap pas es va llegir la normativa de la direcció general de Trànsit per saber si era legal tenir semàfors amb personatges. Aquest dijous li ha trucat l'alcalde: "Primer m'ha parlat la seva secretària i després me l'ha passat. Hem estat parlant deu minuts. Jo he insistit perquè posin el semàfor a la biblioteca, però l'alcalde m'ha respost que ho han d'estudiar els serveis de mobilitat". Collboni li ha dit que haurà de venir a la inauguració. "Jo amb estar a la tercera fila ja estic content", diu.

stats