Barcelona, un formiguer d'espies
Roser Messa repassa en un llibre més de 500 anys d'espionatge barceloní
BarcelonaTot va començar quan Roser Messa (Barcelona, 1969) va topar amb la història de Caridad del Río, o Caridad Mercader, com majoritàriament se la coneix. "Em va fascinar. Ella era filla d'una cubana que estava relacionada amb els grups armats independentistes que lluitaven contra Espanya i d'un aristòcrata de Santander. Es va casar amb un burgès, però la seva vida va fer un tomb espectacular i, de fet, odiava la família del seu home", diu Roser Messa, l'autora del llibre Espies de Barcelona, publicat per l'editorial Comanegra.
Caridad, a qui la família va intentar controlar tancant-la en un manicomi, es va convertir en una fervent comunista que va lluitar a la Guerra Civil i va espiar per als soviètics. "El criteri era concentrar-me en els espies que van passar per Barcelona entre la Primera i la Segona Guerra Mundial, però n'he afegit d'altres dels segles anteriors que em semblaven molt interessants", confessa Messa, que, a partir de Caridad, va començar a investigar en la vida d'una quinzena d'espies més que s'entrellacen a Espies de Barcelona.
Així, el llibre comença amb Mossèn Borra (França, 1360 - Nàpols, 1446). A Messa li va sorprendre la història d'aquest nan, un bufó reial que està enterrat a la catedral de Barcelona i que va passar gran part de la seva vida al servei dels reis Martí I i els seus successors, Ferran I i Alfons V d'Aragó. A partir d'aquí, l'autora suma moltes altres històries, com la de Manuela Desvalls i Marianna de Copons, que van fer d'espies a favor de la causa austriacista durant la Guerra de Successió; Alí Bei, que va exercir d'espia a l'Orient, primer per al rei Carles IV d'Espanya i després per a Josep Napoleó; el comissari de policia de Barcelona, Manuel Bravo Portillo; el misteriós baró Ivo Von Rolland, un agent secret jueu al servei del nazisme...
Pilar Millán Astray, espia dels alemanys per diners
Moltes de les històries d'espionatge que ressegueix Roser Messa se situen al segle XX. N'hi ha de tots els bàndols. Des de Pilar Millán Astray, germana gran del fundador de la Legió Espanyola, José Millán Astray, que es va dedicar a l'espionatge i a escriure novel·les i obres de teatre sobretot per raons econòmiques, fins a Josep Pla. "Pilar Millán Astray es va quedar vídua molt jove amb tres fills petits, i amb l'espionatge podia guanyar molts diners –explica l'autora–. A més, ho tenia fàcil perquè el seu pare dirigia una policia corrupta i tenia accés a informació privilegiada que passava als alemanys".
De tots els espies, els més idealistes i entregats, segons Messa, eren els comunistes. L'autora confessa que, a banda de la fascinació per les vides d'aquests personatges, el que li agrada és buscar-los al mapa de Barcelona: "Passejar i saber on vivien, per quins llocs es movien..." Així, Messa esquitxa el llibre de petits apunts amb llocs que són també protagonistes del llibre: l'actual Hotel Rivoli, el lloc on van detenir el líder del POUM, Andreu Nin; el búnquer soviètic que s'amaga al número 17 de l'avinguda del Tibidabo; la residència de la família de Josep Bertran i Musitu, l'home que va tenir un paper fonamental en els serveis d'espionatge franquista; la txeca de Sant Elies, o l'antic manicomi de Nova Betlem, on Caridad va ser tancada per la seva família.