Barcelona acollirà un gran Concert per la Pau a L'Auditori

Hi participaran directors com Jordi Savall, Mireia Barrera, Salvador Brotons i Antoni Ros Marbà, i cantants com Joyce DiDonato, Mattia Olivieri i Marina Pinchuk

La llavor del 'Concert per la Pau' va ser una demanda d'ajuda de la cantant Urszula Bardlowska,
2 min

BarcelonaLa invasió russa d'Ucraïna ha provocat una dramàtica onada de refugiats arreu d'Europa. El president de Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet, assegura que és "el desafiament més important de desplaçament de persones" que l'organització afronta des de la Segona Guerra Mundial. A Catalunya fins ara s'han rebut unes 5.000 persones, que s'han instal·lat en 19 municipis catalans, amb "qualitat, dignitat i molta calidesa", i rebran més recursos per continuar fent-t'ho amb la recaptació del concert que la Fundació Victoria de los Ángeles, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han organitzat a L'Auditori el dia 30 de març. "La resposta dels músics ha sigut impressionant", diu la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora. Precisament la llavor del concert és "l'angoixa", com diu Mora, d'Urszula Bardlowska, una alumna del màster de lied Victoria de los Ángeles de l’Esmuc. Ella va demanar ajuda per als seus familiars a Ucraïna, i va suggerir a la fundació que organitzés un concert benèfic, en el qual també col·laboren una dotzena d'institucions, com el Conservatori del Liceu, l'Escolania de Montserrat, l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), la Fundació Pau Casals, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana - Orfeó Català i la Universitat de Barcelona.

Foto de família dels organitzadors i alguns participants del Concert per la Pau a L’Auditori de Barcelona.

Està previst que a la platea hi hagi uns 200 refugiats ucraïnesos i que participin en el concert una dotzena de músics refugiats ucraïnesos i dos solistes russos, per posar en relleu que aquesta guerra és la de Vladímir Putin, "un dictador" –com diu el mestre Jordi Savall, un dels directors participants–, i no la de tot un poble. "La música és un llenguatge que ens ha permès calmar el dolor", subratlla Savall. També hi participaran els directors Mireia Barrera, Salvador Brotons, Tomàs Grau, Ernest Martínez Izquierdo, Jordi Mora, Pedro Pardo, Xavier Puig i Antoni Ros Marbà. Entre els cantants hi haurà la mezzosoprano Joyce DiDonato, el tenor Airam Hernández, el baríton Mattia Olivieri, la mezzosoprano Marina Pinchuk, la soprano Katerina Tetryakova, el violoncel Miquel Keenan Fuentes i la concertino i violí del Quartet Casals Vera Martínez Mehner. El programa inclourà les peces Prayer for Ucraine, de Valentin Silvestrov; La gran porta de Kíiv, de Quadres d’una exposició, de Modest Mussorgski; Adagio de Samuel Barber, dirigit per Jordi Mora; la tradicional catalana El rossinyol; Da pacem domine, d’Arvo Pärt; Morgen! Op. 27/4, de Richard Strauss amb Joyce DiDonato; Nimrod Adagio de les Variacions Enigma, d’Edward Elgar; el quart moviment de la Novena simfonia de Ludwig van Beethoven, i el Madrigal sobre el tema popular ‘El cant dels ocells’, de Xavier Montsalvatge, amb l’Escolania de Montserrat.

La recaptació prevista anirà més enllà de la venda d’entrades, els preus de les quals se situen entre els 15 i els 25 euros, perquè també hi ha una fila zero per fer més aportacions. I després del concert la discogràfica de Savall posarà a la venda Pro Pacem, un llibre que defensa un món sense guerra, terrorisme ni armes nuclears, per recaptar diners per als músics ucraïnesos.

stats