Baixos de protecció oficial per a artistes
L'Ajuntament de Barcelona facilitarà lloguers assequibles per a creadors i mantindrà les beques culturals
BarcelonaLlogar deu baixos de protecció oficial per a usos culturals és una de les mesures que posarà en pràctica l'Ajuntament de Barcelona l'any 2022. La iniciativa forma part del Pla de Drets Culturals pel dret a la creació, l’experimentació, la recerca i la producció cultural, impulsat pel consistori barceloní. Els deu espais sortiran del catàleg de patrimoni adquirit per l'Ajuntament dins del projecte Baixos de Protecció Oficial, que va néixer el 2017, i l'objectiu és oferir-los a "persones, entitats o empreses culturals per a la instal·lació de tallers, creació d’espais per al treball cultural, l’assaig o l’exhibició d’activitats artístiques a canvi d’un lloguer social per sota del preu de mercat". La inversió municipal en aquests deu baixos és d'un milió d'euros.
"Adquirim patrimoni per llogar-lo al sector cultural en condicions favorables", ha explicat Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, en una roda de premsa celebrada a l’edifici de l’Editorial Gustavo Gili. Martí també ha presentat altres mesures del Pla de Drets Culturals a les quals es destinaran 36,64 milions d'euros: 20 milions són despesa ordinària, i els altres 16, una aportació extraordinària per implementar nous programes i reforçar els ja existents. Entre les altres mesures hi ha la consolidació de les beques a la creació. L'any 2020, arran de la pandèmia, l’Ajuntament va transformar els Premis Ciutat de Barcelona en les Beques Premis Barcelona 2020 de suport al teixit cultural, educatiu i científic de la ciutat. La convocatòria, amb els recursos econòmics dels premis, va rebre 2.275 candidatures, el 86% de l’àmbit de la cultura, i la resta es van repartir entre els àmbits de ciència i educació. Es van atorgar un total de 226 beques amb imports entre 6.000 i 10.000 euros. Ara es recuperen els Premis Ciutat de Barcelona i es consoliden les beques amb el nom de Beques Barcelona Crea, i un pressupost de 3 milions d'euros. Les bases es publicaran a finals del 2021, però ja es coneixen les categories de les beques: arts escèniques, arts visuals, creació musical, creació audiovisual, cultures populars, creació literària i traducció, art i ciència i adaptació audiovisual d’obres literàries.
El suport a la creació també és l'objectiu d'un projecte de residènciesde creaciólligat a les Beques Barcelona Crea, que a partir del 2023 inclouran la selecció d’un projecte de cada categoria que, a més de rebre l’import de la beca, participarà en un programa de residències d’alguna de les fàbriques de creació de la ciutat. Segons l'Ajuntament, el programa "permetrà, no només acollir talent creador d’altres llocs, sinó també establir intercanvis amb altres institucions culturals estatals i internacionals per facilitar la mobilitat dels creadors de la ciutat". Aquesta "aposta per la internacionalització i la mobilitat artística" es farà en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull.
El Molino, a l'estiu, i la Sala Bam, al maig
Avui també s'han conegut alguns detalls sobre les anomenades cases de cultura de Barcelona. Per una banda, entra a licitació la gestió de la Sala Barts, que es convertirà en la Sala BAM a partir de maig del 2022. La Barts, de titularitat municipal en ple Paral·lel, ha estat gestionada fins ara per la promotora de concerts The Project. "Ara estarà al servei de les polítiques culturals", diu Martí. Els usos seran semblants als d'ara, però l'Ajuntament demana que "tot allò que hi passi respongui al Pla de Drets". Segons Dani Granados, delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament, la nova Sala BAM, epicentre de l'anomenada Casa de la Música, comportarà una ampliació d'horaris i activitats. També dins de l'àmbit musical, la Casa de l’Aigua, a la Trinitat Nova, serà un espai per a assajos, i laFabra i Coats,a Sant Andreu, "complementarà la Casa de la Música amb espais i recursos". És possible, però, que projectes i festivals que es feien a la Fabra i Coats passin a la nova Sala BAM.
Al Paral·lel també hi ha El Molino, comprat fa uns mesos per l'Ajuntament per 6,2 milions d'euros. Ara com ara l'Ajuntament està estudiant quin ús se'n farà, però ja treballa amb la idea d'obrir-lo l'estiu del 2022 i dedicar-lo a "dinamització, formació i exhibició de les arts parateatrals i nous llenguatges escènics de Barcelona". "Encara l'estem definint. Ha de tenir una vinculació amb la tradició del Paral·lel", admet Martí, que reconeix que El Molino és "un edifici carregat d'història" però amb capacitats escèniques petites.